Ga naar de inhoud
EditieNL

Verslaafd aan energiedrank? Zo blijf je ervan af

Verschillende merken energydrank. Beeld © ANP

We hebben de waarschuwingen al vaker gehoord: energiedrankjes zijn verslavend én slecht voor je gezondheid. Kinderartsen pleiten er nu zelfs voor dat energiedrankjes verboden moeten worden voor kinderen onder de 18.

Vijf vragen over die mierzoete drankjes aan kinderarts Rolf Pelleboer en verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen.

1. Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? 
"Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt. Het heeft echt een opwekkende, stimulerende werking. Als je het vergelijkt met stimulerende drugs als speed of cocaïne, dan is zo'n energiedrank daar een heel milde variant van. Dat neemt niet weg dat het lekker is om te gebruiken, dat je er daarom mee doorgaat en dat het middel jouw leven over kan nemen. Dan hebben we het over een verslaving."

2. Wat doet zo'n drankje met je lichaam?
"Er zit gigantisch veel suiker in, dat is natuurlijk een dikmaker", zegt kinderarts Pelleboer. "Je kunt ook gaan stuiteren. Veel leerkrachten op middelbare scholen hebben daar al last van: dat leerlingen in de klas te druk zijn doordat ze energiedrank op hebben."

Maar als je er te veel van drinkt, kan het een groot probleem worden, waarschuwt de arts. Zeker als je jong bent, is het een aanslag op je lichaam. "Ik ken een voorbeeld van een meisje dat geelzucht had, waar maar geen oorzaak voor gevonden kon worden. Tot bleek dat ze vijf blikjes energiedrank per dag dronk. Toen ze daarmee stopte, ging de geelzucht weg. Een andere collega van mij behandelde eens een kind dat stuipen kreeg door de drankjes."

3. Hoe gevaarlijk is het om te veel energiedrankjes te drinken?
"Het kan verschillende effecten hebben op je lever, op je nieren en op je hart. Je hartspier kan te dik worden en daardoor niet meer goed pompen", zegt Pelleboer. "Er kunnen hartritmestoornissen en hartkloppingen ontstaan. Hoe dat komt, weten we nog niet zo goed, daar moet nog onderzoek naar worden gedaan. Maar dat het gevaar oplevert voor je hart, is wel duidelijk."

In combinatie met alcohol zijn energiedrankjes nog gevaarlijker. Je heft eigenlijk de verdovende werking van de alcohol op met de stimulerende werking van het energiedrankje: je merkt niet meer dat je dronken wordt. "Daardoor gaan jongeren nog langer door met alcohol drinken, tot ze op een gegeven moment neervallen met een alcoholvergiftiging."

4. Wat voor klachten zie je bij mensen die verslaafd zijn aan energiedrankjes?
"Qua lichamelijke klachten vooral duizeligheid of slapeloosheid", zegt Van Houwelingen. "Bij grote hoeveelheden krijg je er forse hartkloppingen van. Verder is bekend dat je er bijvoorbeeld ook paniekaanvallen van kunt krijgen. En bij kinderen zie je hypergedrag: ze zijn heel erg druk."

Een probleem is dat het nog niet vaak wordt herkend als verslaving. "Wij zien niet vaak dat een jongere bij ons binnenkomt met sec een energiedrankjesverslaving", zegt de verslavingsdeskundige. "Je kunt nog vrij lang aardig functioneren, terwijl je wel heel veel van die blikjes drinkt. Het duurt lang voordat je erkent: dit neemt mij over, in plaats van dat ik er zelf de regie over heb."

5. Moet je dan ook echt afkicken?
"Als je echt veel van die drankjes drinkt, moet je er lichamelijk zeker van afkicken", zegt Van Houwelingen. "Je lichaam heeft het dan nodig en merkt het als je het niet meer krijgt. Wat je dan met name ziet, is dat je hoofdpijn krijgt. Meestal zijn die lichamelijke effecten na een week of twee wel klaar."

Wat een stuk langer duurt, is om het uit je levenspatroon te halen. "Als die drankjes helemaal ingesleten zijn in het patroon dat je hebt, dan is het lastiger om er van af te komen. Dat is bij elke verslaving zo."

Tips om af te kicken: 

Verslaafd aan energiedrankjes? Deze tips van verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen van Tactus kunnen helpen om er vanaf te blijven: 

1. Hou een week bij hoeveel energiedrankjes je drinkt en wanneer je dat vooral doet.
2. Maak een plan! Kijk eens op welke momenten je het drinken van energiedrankjes kunt laten. Stel jezelf doelen die je wilt halen. Vertel de mensen die dichtbij je staan over het plan dat je hebt, zodat ze je daar ook in kunnen steunen. 
3. Kijk eens hoe je het drinken van energiedrankjes weer bijzonder kunt maken. Dus doorbreek de gewoonte, en maak het weer exclusief voor feestjes of momenten die bijzonder zijn.
4. Zoek naar alternatieven, probeer jezelf weer aan te wennen drankjes te drinken met een minder heftige smaak. 

Meer op rtlnieuws.nl: