EditieNL

Kunnen films jongeren helpen om uit de kast te komen?

03 augustus 2017 14:01 Aangepast: 03 augustus 2017 18:38
Beeld uit In a heartbeat Beeld © Youtube

De aandoenlijke animatiefilm 'In a heartbeat' wordt op dit moment enorm veel bekeken. De film gaat over jongen die nog in de kast zit, en niet weet wat hij moet doen als de jongen van zijn dromen voorbij komt lopen. Een herkenbaar verhaal voor veel homoseksuelen. Kunnen dit soort films homoseksuele jongeren helpen?

Thumbnail

"Ik heb het filmpje al tien keer bekeken", zegt de 17-jarige Daan Hin. Hij is sinds drie jaar uit de kast, en hij is enorm enthousiast over de film. "Het verhaal is zo mooi, dit zie je gewoon niet zo veel."  ​

De meeste liefdesverhalen in films gaan over hetero-stellen, daardoor was er voor Daan weinig waar hij zich in herkende toen hij jonger was. "Als ik dit filmpje toen had gezien had het voor mij veel verschil gemaakt, ik had me er rustiger over gevoeld." Hij vindt het vooral mooi dat de liefde zo natuurlijk naar voren komt in de film. "Het is gewoon zo, niks om je voor te schamen."

'Het normaliseert'

Er zijn de laatste jaren steeds meer films gekomen waarin homoseksuelen een rol spelen, en volgens Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland is dat enorm belangrijk. "Het normaliseert het heel erg", zegt hij. "Het laat aan homoseksuele jongeren zien dat zij er ook mogen zijn."

"Bijvoorbeeld in de serie Glee had je een homoseksueel karakter", vervolgt hij. "Dat maakt het gewoon super zichtbaar." Edelenbosch ziet dan ook dat homoseksuele jongeren tegenwoordig veel meer weten dan tien jaar geleden. Volgens hem valt er vooral terrein te winnen bij de hetero-jongeren. "De voorlichting op scholen is juist belangrijk voor niet-lhbti'ers. Die komen nog een stuk minder met het onderwerp in aanraking"

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore