Ga naar de inhoud
EditieNL

Koffiedrap en knoflook: zo bestrijden jullie het ongedierte in de tuin

Slakken die alles aanvreten: de nachtmerrie van iedereen met een tuin. Beeld © iStock

Slakken, mieren en ander ongedierte: ze vermaken zich prima in jouw tuin maar zorgen wel voor overlast. Wij vroegen jullie naar jullie beste tips tegen deze ongewenste gasten. Dit zijn ze.

De meeste mensen met een tuin zullen de afgelopen weken wel weer slakken zijn tegengegekomen. Ze doen de mens niks, maar eten wel jouw prachtige planten op. En dat maakt ze een beruchte gast in de tuin. Volgens Milieu Centraal moeten Nederlanders minder uitgeven aan chemische bestrijdingsmiddelen, maar meer aan huis-tuin-en-keuken-middeltjes. En dat kan prima, vinden veel van jullie.

Koffiedrap

De beste tip tegen slakken, volgens Gemma Donners-Schlösser: bewaar de overblijfselen van je kopje koffie. "Gewoon alle gebruikte koffiedrap van Senseo, filterkoffie en theeblaadjes in je tuin verspreiden", schrijft ze. "Ik heb alle aardbeien, frambozen en bramen kunnen plukken, zonder dat ze aangevreten waren."

Ook de restanten van de borrel mogen de tuin in, slakken zouden namelijk ook niet van bier houden schrijven Raquel Sibie en Tanja Kok. En Anneke van der Meulen zweert bij een bolletje knoflook bij de plantjes, want "ze houden niet van die geur". 

Mieren buiten de deur

Waar slakken vaak in de tuin blijven, lopen mieren met gemak het huis binnen. Annabel Scholman weet ze wel al voor de drempel te stoppen. "Mieren kun je tegenhouden door kaneel te strooien, of een koperen muntje neer te leggen", schrijft zij. Leonie van Esch heeft een soortgelijke tip, maar dan met zelfrijzend bakmeel. 

Ook de vliegende vrienden in de achtertuin kunnen voor overlast zorgen. Maar ook daar weet Raquel Sibie raad mee. Haar advies: "Lucifers tegen orenkruipers, citroen met kruidnagels tegen de wespen". En volgens Kimberley Bool is een kip nemen de oplossing voor een insectenplaag. "Hier eten ze alle insecten op. Oh, en het gras..."

Elk dier heeft z'n werking

Genoeg milieuvriendelijke tips voor de tuinbezitters, maar sommigen van onze volgers vinden zelfs dat te ver gaan. "Ik laat ze gewoon in de tuin, ieder dier heeft zo z'n werking hier. Dus waarom bestrijden?" vraagt Karlijn Wolthuis. Daar is Marco Piso het ermee eens. "Gewoon hun gang laten gaan. Dat is de natuur, het bestrijdt elkaar wel."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's.