EditieNL

Wanneer is een dierenactiviteit dierenmishandeling?

01 augustus 2017 16:27 Aangepast: 01 augustus 2017 17:48
Beeld © Instagram

Dierenactiviteiten zijn niet meer van nu. We worden er steeds meer op gewezen dat hier dierenleed achter schuilt. Deze boodschap lijkt Emile Ratelband nog niet te hebben bereikt. Hij plaatste een foto van zichzelf poserend met een leeuw op Facebook. Hier moet je op letten bij activiteiten met wilde dieren.

"Alle wilde dieren die je iets onnatuurlijks ziet doen of waarmee je interactie kan hebben worden mishandeld", vertelt Pascal Smit van World Animal Protection. "Elke selfie met een wild dier is dierenleed, zo ook de foto van Emile Ratelband."

Tekst gaat door onder foto

'Hij is slachtoffer'

"Hij is misleid en dus geen dader, maar een slachtoffer", vertelt Smit. Mensen reageren massaal boos onder de foto op zijn Facebook. Maar Ratelband probeert zichzelf te beschermen: "De leeuwen werden goed verzorgd en de organisatie werkt met een educatief programma om mensen meer bewust te maken hoe om te gaan met de natuur", schrijft hij op Facebook.

En dit is volgens dierenorganisaties precies waar het mis gaat. Stichting SPOTS zet zich in voor wilde katachtigen en blijven waarschuwen voor de zogenoemde knuffelfarms. Een plek waar je in contact kunt komen met wilde dieren. "Toeristen beseffen niet dat dit dierenmishandeling is. De knuffelfarms stellen dat zij helpen in natuurbescherming", vertelt Stichting SPOTS. En laten dat nou precies de woorden zijn die de desbetreffende knuffelfarm ook tegen Emile vertelde.

Kenmerken van een knuffelfarm

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt zien of het daadwerkelijk een knuffelfarm is:

  • Op de website staan foto's waarop je mensen ziet knuffelen met de (jonge) dieren. 
  • Er wordt duidelijk gemaakt dat er altijd nieuwe (jonge) dieren aanwezig zijn. 
  • Het is onduidelijk waar de jonge dieren naartoe gaan als ze groter worden. Als je er naar vraagt zeggen ze dat ze de dieren terug plaatsen in het wild, maar in praktijk is dit nog nooit gebeurd. 
  • Vaak zijn er ook witte leeuwen. Deze worden specifiek en selectief gefokt voor deze branche. Ze komen zelden voor in de vrije natuur. 

Waar kun je wél naartoe? 

Katachtigen
Wil je in Afrika toch wilde katachtigen zien, zonder op safari te gaan? Dan is hier een lijst met plekken waar de katachtigen goed behandeld worden. "Wij geven deze lijst door aan mensen die willen weten of een project goed of fout is", vertelt Simone van SPOTS. 

Dolfijnen
Pascal Smit van World Animal Protection vertelt dat er voor dolfijnen niet specifiek dolfinaria zijn die goed zijn. "Zolang de dolfijnen in een vrije zee zwemmen, dan is er niks aan de hand", vertelt Smit. 

Apen
Stichting AAP legt uit dat ze niet alle projecten over de hele wereld kennen. "Maar met Ifrane National Park in Marokko en Wildlife Centre in Malawi werken wij samen, daarom weten wij zeker dat het hier eerlijk is en de apen goed behandeld worden", vertelt Eva Schippers van Stichting AAP. 

Olifanten 
Als je olifanten in het echt wil bewonderen heb je meer keus. Je kunt er in geen één van de kampen ritjes maken, want dat valt onder dierenmishandeling. Kijk hier (bladzijde 50) voor de plekken waar ze goed zorgen voor olifanten en dus goed zijn gekeurd door World Animal Protection

Onacceptabele dierenactivteiten

Vorig jaar stelde World Animal Protection een lijst samen van de wreedste dierenattracties en ook dit jaar gaan ze door met de bewustwording van de dierenmishandeling achter de attracties. Bijna alle attracties waarbij bezoekers wilde dieren mogen aanraken of kunstjes zien doen, krijgen de stempel 'onacceptabel': 

  • Knuffelen en wandelen met wilde katachtigen zoals leeuwen en tijgers.
  • Het gebruiken van dieren als foto-attribuut. 
  • Olifanten- en struisvogelritjes. 
  • Shows bezoeken waarbij dieren onnatuurlijk gedrag moeten vertonen (zoals circussen, maar ook dolfinaria).
  • Centra bezoeken waar je gekruiste diersoorten kunt bezichtigen (zoals de kruisingen tussen tijgers en leeuwen, de zogenaamde lijger). 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`