Ga naar de inhoud
EditieNL

Victor was verslaafd aan gamen: 'Ik mag nooit meer dat eerste spelletje spelen'

Victor was zeven jaar lang verslaafd aan het spelen van games. Beeld © Editie NL

Victor was ruim zeven jaar gameverslaafd, soms speelde hij wel 13 uur per dag. "Toen ik mijn hele spaarrekening had leeggetrokken voor games, kwam mijn moeder bij me op bed zitten. Ik werd heel erg boos en riep dat het allemaal haar schuld was."

Wanneer hij echt verslaafd raakte weet Victor niet precies, maar hij schat toen hij een jaar of twaalf was. "Ik werd heel erg gepest op de basisschool. De dag dat ik naar de middelbare school ging was ik vol goede moed, maar die werd meteen de eerste dag de grond ingestampt", vertelt Victor.

'Werd door de hele groep geschopt'
Dwerg en brillemans kreeg hij naar zijn hoofd geslingerd. Maar het bleef niet bij scheldpartijen, de pesterijen werden fysiek. "Ik werd op het speelplein achterna gezeten door vijf jongens. Op een gegeven moment kon ik niet meer en ben ik in elkaar gezakt in een hoekje. Toen werd ik door de hele groep geschopt, terwijl ik op de grond lag."

Om te ontsnappen aan het pesten ging Victor steeds meer gamen. "Ik hoefde niet meer met mijn gevoelens bezig te zijn en dat werkte heel goed." Hij had veel vrienden online waarmee hij vaak urenlang het spel League of Legends speelde. "Ik kreeg veel complimenten dat ik zo goed was, maar als ik dan de computer uitzette dan raakte ik weer helemaal in de put."

Tien weken naar kliniek in Ardennen
"Ik voelde me zo machteloos en ik had het allemaal helemaal niet in de hand", vertelt Victor. Maar op zijn 19e veranderde alles heel plotseling. Zijn ouders, maar ook een verslavingsinstantie grepen in, waarop Victor naar een jeugdkliniek in de Ardennen ging. Daar zat hij tien weken lang. "Iedere keer als ik in tranen uitbarstte, dan leerde ik mezelf weer een beetje beter kennen."

Inmiddels is hij herstellende van zijn verslaving. Gamen mag hij nooit meer. "Soms voel ik fysiek nog wel de aandrang, maar ik mag nooit meer dat eerste spelletje spelen en dat vind ik gelukkig niet heel erg moeilijk."

Meer op rtlnieuws.nl:
Samantha (33) is verslaafd aan energiedrankjes: 'Die maken mij echt ziek'