Ga naar de inhoud
EditieNL

'Pfffft, het is wel heel warm': hierom klagen Nederlanders altijd over het weer

Een zonnige dag in Nijmegen Beeld © ANP

Eindelijk: het is warm en stralend weer. Dat wordt genieten zou je denken. Maar de eerste zomerse dag van het jaar is nog niet eens begonnen of het geklaag begint alweer. Waarom is het klimaat in Nederland toch zo’n klaaggevoelig onderwerp?

Was het deze winter nog veel te koud, of juist te zacht, nu de zomer voor de deur staat is het voor sommigen alweer veel te benauwd. Nederlanders lijken er een handje van te hebben om altijd te klagen over het weer. 

Makkelijk gespreksonderwerp

Volgens geluksprofessor Patrick Van Hees heeft dat onder andere te maken met de toegankelijkheid van het onderwerp. "Het weer is een makkelijk gespreksonderwerp. Iedereen vindt daar wel iets van", zegt Van Hees. "Dat is bijvoorbeeld anders bij politiek, wat een stuk moeilijker en gevoeliger ligt."

Daar komt bij dat Nederland nogal wisselvallig is qua weer. "Het is dan ook al snel niet goed”, zegt Van Hees. "Iedereen heeft wel een ideaalbeeld voor zich, maar het ideale weer voor iedereen bestaat niet."

Klagen geeft een band

Alhoewel het lijkt alsof er in Nederland veel wordt geklaagd, is ons land een van de gelukkigste ter wereld. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar Van Hees heeft er wel een verklaring voor: "Nederland is een heel tolerant land, wij mogen dan ook overal iets van vinden en dus veel klagen. Daarmee uit je uiteindelijk ook je eigen vrijheid.”

Mocht je de behoefte hebben om minder te klagen, dan kun je volgens Van Hees het beste je focus verleggen. "Wanneer je er bijvoorbeeld op gaat letten dat iedereen met warm weer gezellig op een terrasje zit, dan gaat dat je opvallen in plaats van de negatieve dingen", legt Van Hees uit. "Als je ergens veel over nadenkt ga je het ook overal zien."

Maar klagen is volgens de geluksprofessor echt niet alleen maar slecht. "Klagen kan ook een band geven", zegt Van Hees. "Doordat je samen ergens wat van vindt, deel je iets gemeenschappelijks en ontstaat een connectie. Dat maakt je vervolgens weer gelukkiger."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: