Ga naar de inhoud
EditieNL

Ouders, word niet meer moe van bedtijdruzies

Een huilend kind dat niet naar bed wil (archief)

Bedtijd. Het is een dagelijks terugkerend ritueel en soms een vermoeiende gebeurtenis. Het goede nieuws: het hoeft helemaal geen uitputtingsslag te zijn als je het goed aanpakt.

Tergend langzaam tanden poetsen, huilen, boos worden. Kinderen gebruiken heel wat treuzeltechniekjes om hun bedtijd uit te stellen. Niet alleen voor ouders, ook voor kinderen escaleert de discussie over bedtijd in een ware uitputtingsslag.

De oplossing?

Een zekere Tia denkt de oplossing te hebben gevonden. Ze plaatste onder de naam Sionn3039 op Reddit een foto van zichzelf uit haar kindertijd. De boodschap op het briefje aan haar ouders is duidelijk.

"Ik wil jullie graag uitnodigen om bij elkaar te gaan zitten om mijn bedtijd te bespreken. Laat me alstublieft weten wanneer dat past voor jullie", staat er gekrabbeld. 

De foto is in twee dagen tijd al meer dan 815.300 keer bekeken. En de discussie is los: is dit de ideale manier om voor eens en voor altijd af te zijn van die bedtijddiscussie?

 

Thumbnail

Onderhandeling is niet toegeven

Volgens pedagoog Krista Okma is het helemaal geen gek idee om met je kind te onderhandelen over bedtijd. "Maar onderhandelen is niet hetzelfde als toegeven."

Volgens Okma is het wel goed om naar je kind te luisteren. "Als je kind een redelijk voorstel doet, kun je daar best in mee gaan. Maar geef je kind absoluut niet altijd zijn zin. Het voorstel moet wel redelijk zijn. De ouder is de baas."

Nog meer tips: 

  • Wat helpt is vastigheid. Leg vaste bedtijden vast. Voor doordeweeks en voor het weekend.
  • Waarschuw 5 minuten van tevoren dat je kind naar bed moet: 'We gaan zo naar boven om te slapen'. 
  • Bouw de dag langzaam af. Dat betekent geen schermen meer voor het slapen gaan (weg met de iPad en mobieltjes dus). Ga lekker met je kind een boekje lezen, of kwartetten. In bad gaan is ook altijd een goed idee. 
  • Probeer je kind te begrijpen. Kinderen vinden het heel lastig om naar bed te gaan. Ze mogen de hele dag spelen, er gebeurt van alles, de hele dag zit vol. En ineens gaat het licht uit en is het klaar.

​Zo laat moet je kind naar bed:

Wat is een normale bedtijd op welke leeftijd?

4-6 jaar: 18.30 - 19.15 uur.

7-8 jaar: 19.30 - 20.00 uur.

9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur.

11-12  jaar: 21.00 uur.

12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur.

14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.

Bron: Editie NL