Ga naar de inhoud
EditieNL

Kappen met die vervuilende koffiecups? Check de tips

Beeld © iStock Photos

Ze zijn lekker makkelijk in gebruik en de koffie die eruit komt smaakt prima. Geen wonder dus dat heel veel Nederlanders cupjes gebruiken voor hun dagelijkse dosis cafeïne. Maar al die aluminium en plastic bakjes zorgen wel voor heel veel afval.

De Duitse gemeente Hamburg heeft daarom onlangs besloten geen koffiecapsules meer in te kopen. De gemeente vindt dat er veel te veel wordt weggegooid door alle koffiedrinkende ambtenaren. Maar hoe zit dat in Nederland, moeten we hier ook maar eens stoppen met de koffiecups? 

Aluminium maken kost veel stroom
Vera Dalm van de organisatie Milieu Centraal bevestigt dat de cupjes heel erg slecht zijn voor het milieu. "De capsules zijn meestal gemaakt van samengestelde materialen, waardoor ze bij het restafval moeten. Het aluminium is duur om te winnen en te smelten, want het kost veel stroom. Om nog maar te zwijgen over het vele verpakkingsmateriaal waarin de cups vaak zitten."

Toch wil Dalm niet zeggen dat de cups verboden moeten worden. "Pas als iets niet goed of echt gevaarlijk is, kan je het gaan verbieden" en dat is bij de cups niet het geval. Mensen ontmoedigen om de cups niet te gebruiken is een mogelijkheid, maar ook daar ziet Dalm problemen. "Mensen kiezen koffie op basis van de smaak. Als Nederlanders de koffiecapsules lekkerder vinden, zullen ze ze blijven gebruiken."

Toch zijn er alternatieven, zo kun je koffie drinken uit een espressomachine of gewoon een bakje filterkoffie zetten. Maar ben je nu eenmaal verslaafd aan de smaak van de cups, ook dan hebben we tips voor je.

Koffiecups gebruiken, maar toch bijdragen aan een beter milieu?

Coffeeduck:
Dit bedrijf maakt koffiecapsules die kunnen worden hergebruikt. Met een klepje kan je de Coffeeduck openmaken en zelf vullen met gemalen bonen.

Goedcupje:
Goedcupje levert koffiecupjes bij je thuis of op je werk. Een deel van het geld wordt geschonken aan het goede doel. Dat doel wordt ieder jaar door middel van een poll gekozen.

Doe het lekker zelf: 
Wil je het milieu meteen een handje helpen, dan kan je je oude koffiecups zelf bijvullen. Het is ook nog eens een stuk goedkoper, per cupje scheelt het meer dan 20 cent. Tel uit je winst! In de video zie je hoe je je eigen cups kunt vullen:

Cupjes recyclen:
​Koffiecapsules van het merk Nespresso kunnen na gebruik teruggebracht worden naar een Nespressowinkel. Het bedrijf zorgt er daarna voor dat de materialen gerecycled worden.

Bekijk het fragment uit Editie NL: 'Kappen met koffiecups'

Meer op rtlnieuws.nl:
Bedenker koffiecups: Sorry voor mijn uitvinding

 

Bron: Editie NL