Ga naar de inhoud
EditieNL

'Mannen, help eens wat vaker mee in huishouden'

Vrouwen besteden 30 uur aan het huishouden, mannen 10 uur. Beeld © iStock

Mannen, kom eens van die bank af! Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van Ariel. De wasmiddelproducent vindt dat mannen nog steeds te weinig doen in het huishouden. Hoe komt het toch dat de taken in het huishouden anno 2016 nog steeds niet gelijk verdeeld zijn?

Met de hashtag #ShareTheLoad vraagt Ariel aandacht voor de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in een gezin. Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg noemde de reclame 'één van de krachtige video's die ze ooit heeft gezien' en deelde het filmpje op haar pagina. Daar is de video nu al 10 miljoen keer bekeken. Bekijk hem hieronder:

Verzorgende taken
Uit onderzoek van het SCP blijkt dat ook in Nederland nog steeds vooral de vrouwen de verzorgende taken in huis doen, zoals strijken en het huis schoonmaken: zo’n 2,3 uur per week. Bij mannen is dat gemiddeld 0,3 uur per week. Ook in algemene zin besteden mannen minder tijd aan het huishouden: vrouwen 30 uur, mannen 10 uur. Het verschil is bij koken en boodschappen doen het kleinst, dat willen mannen nog wel doen.

De oorzaak is dat mannen nog veelal fulltime werken. Maar ook al gaat de man minder werken, dan nóg blijft de vrouw meer doen in het huishouden. Dat ligt volgens de SCP aan zowel mannen als vrouwen: door onze opvoeding en de voorbeelden die we hebben gekregen, maar ook doordat de vrouw zich van nature meer verantwoordelijk voelt voor de zorg, het huishouden en de kinderen. 

"Het cliché klopt dat vrouwen vaak denken: mijn man weet niet hoe het moet, dus doe ik zelf de was maar", zegt onderzoeker Anne Roeters. "Het is een manier om een goede moeder of vrouw te zijn, én een vorm van gatekeeping: dit is mijn taak, dus daar houd ik maar aan vast."

Moderne man
Als het ligt aan Chris Riemens, hoofdredacteur van mannenblad FHM, moet de moderne man zijn handjes vaker uit de mouwen steken. "Het is 2016, dan moet je toch gewoon met je vriendin dit soort dingen eerlijk verdelen. Je moet gewoon bekijken wie wat wil doen. Ik woon alleen en moet nu alles zelf doen, maar als ik met iemand zou samenwonen, dan zou ik in ieder geval willen regelen dat zij het bed verschoont. Dat vind ik de meest ergerlijke taak. Daarvoor in de plaats wil ik best stofzuigen en de afwas doen."

De discussie over #ShareTheLoad speelt nu ook erg in Amerika. "Daar wordt het huishoudelijk werk van vrouwen de 'second shift' genoemd, omdat vrouwen na een volwaardige werkdag ook nog volop werk in het huishouden moeten doen. Maar dat is minder het geval in Nederland", zegt Roeters. "Als je al het werk van vrouwen en mannen optelt, blijkt dat Nederlandse mannen uiteindelijk toch drukker zijn dan Nederlandse vrouwen. Die second shift bestaat hier minder, omdat vrouwen minder buitenshuis werken dan mannen."

Hoe zit het bij jullie thuis: wie doet het huishouden? Stem op de poll.

Bekijk de reportage in Editie NL:

 

Bron: Editie NL
Meer over