EditieNL

Anjo (71) zet schaakspel in de tuin en speelt potjes met geheime schaker

31 mei 2017 09:25 Aangepast: 31 mei 2017 09:25
Anjo van Wely met het schaakspel Beeld © Anjo van Wely

Een spel spelen met iemand die je helemaal niet kent: de 71-jarige Anjo van Wely uit Annen doet het regelmatig. Zo'n vier jaar geleden zette hij een zelfgemaakt schaakbord in zijn tuin waar hij met vreemden en bekenden een potje op speelt.

Jarenlang zette Anjo zo nu en dan zijn schaakspel buiten om een tegenstander te zoeken en te spelen. Vorig jaar verruilde hij dat schaakbord voor een nieuwe die continu buiten zou blijven. "Ik heb het schaakbord zelfgemaakt. Het bord en de stukken heb ik meerdere malen in de lak gezet, daardoor kan het tegen de regen", vertelt hij aan Editie NL.

"Het schaakspel staat gewoon buiten. Soms speel ik een potje en soms niet. Laatst zag ik twee buurtkinderen van 5 en 7 jaar een potje spelen."  Volgens Anjo gaat het niet om de regels, maar om de gezelligheid. "Die regels komen nog wel."

Geheime speler

Eén van zijn meest bijzondere potjes is die met een geheime speler. "Iedere avond zette ik de stukken weer naar de beginopstelling. Vorig jaar zag ik op een ochtend dat er een zet was gedaan". Diezelfde avond deed hij een tegenzet voordat hij ging slapen.

"De ochtend erop was het weer raak: er was een zet gedaan. Ook ik verplaatste weer een stuk en het spel ging door en door." Helaas kwam er op een gegeven moment een eind aan het spel. "Het begon hard te waaien en te stormen, waardoor alle stukken verplaatst werden." Vanaf dat moment hielden ze op een papiertje de zetten bij. "De geheime schaker deed dan een briefje in mijn brievenbus met zijn zet."

Ontmaskert

"Op een gegeven moment werd ik zo nieuwsgierig wie de geheime schaker was. Het kon een krantenjongen zijn, of iemand met late avonddienst. Uiteindelijk besloot ik om vroeg in de ochtend bij het schaakspel te wachten." Het bleek inderdaad de krantenjongen te zijn. De twee speelden een potje en gingen daarna weer verder als voorheen.

Het mooiste moet nog komen. Dankzij de media die zijn verhaal hebben opgepikt, is Anjo achter de naam van de krantenjongen gekomen. "We speelden al een tijd niet meer, hij woont nu in Maastricht. Doordat het nu in de media staat ben ik erachter gekomen wie hij precies is, zijn naam wist ik namelijk niet. Hij zegt dat hij in de zomer weer terugkomt om een potje te spelen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore