Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Reuzenslak als huisdier: 'Ze zijn vrolijk en niet slijmerig'

Dick 'De Slakkenman' Jacobs met twee reuzenslakken. Beeld © Dick de Slakkenman

Een slak als huisdier. Veel mensen moeten er waarschijnlijk niet aan denken. Een steeds grotere groep wél. De reuzenslak als gezelschapsdier groeit in populariteit. Niet zo gek, vindt Dick 'De Slakkenman' Jacobs van De Slakkenshop. "Het zijn heel vrolijke dieren."

Ongeveer acht jaar geleden is Jacobs De Slakkenshop begonnen. Toen was er nog weinig over bekend. "Ik ben ze gaan kweken. Via Oostbloklanden werden ze uit Afrika geïmporteerd. Dat mag allemaal gewoon." De laatste jaren ziet de Slakkenman een fikse stijging in de verkoop. "Een aardige opmars ja. In Duitsland en Engeland is het veel normaler om een reuzenslak in huis te hebben."

Vrolijk
Hij snapt wel dat de Afrikaanse reuzenslakken - want ze komen allemaal van dat continent - populair zijn. "Het zijn hele vrolijke dieren", vertelt Jacobs. "Vroeger had ik allerlei reptielen, maar slakken zijn veel leuker." Dat slakken vies zijn, daar kan hij zich niet in vinden. "Het is geen slijmerig gebeuren ofzo, niet zoals naaktslakken." 

Vooral kinderen vinden de reuzenslakken heel leuk, zegt Jacobs. "Ik geef workshops op scholen, aan kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Die voeren ze, spelen ermee. Aan het eind van de dag hebben ze allemaal zo'n slak bij zich." 

Thumbnail

Gemiddeld worden de slakken, afhankelijk van de soort, minimaal 4 en maximaal 7 jaar oud. Ze eten alles wat mensen ook eten. "Fruit en groente vooral. Zout natuurlijk niet, en ook geen zure dingen. Geen gekkigheid."

Van reptielenvoer naar huisdier
Als je zelf een slak wilt, dan is de Achatina Fulica een goede 'instapslak'. "Die is het makkelijkst, het populairst ook", vertelt De Slakkenman. "Vroeger waren die slakken vooral reptielenvoer. De laatste jaren zijn het huisdieren geworden."

Op veel plekken op het Afrikaanse continent worden de reuzenslakken gewoon gegeten overigens. Dat doet Jacobs niet. Al eet hij wel slakken. "Ja, zoals zoveel mensen."  

Hoe dat voeren van zo'n reuzenslak eruitziet, zie je hier: 

Bekijk hier het item:

 

 

Bron: Editie NL / Annelies Beltman
Meer over