EditieNL

De superluis is in opkomst: wat kun je ertegen doen?

09 maart 2016 12:51 Aangepast: 10 maart 2016 05:03
Wat echt helpt: kammen, kammen en nog eens kammen. Beeld © iStock

Er werd al langer voor gewaarschuwd, maar Amerikaanse wetenschappers zien dat het nu alarmerende vormen aanneemt: de superluis, een gemuteerde, resistente luis, is in opkomst. Ook in Nederland moeten we nu opletten.

De meeste ouders (75 procent) gaan de hoofdluizen te lijf met een speciale kam en een antihoofdluismiddel. Maar daar kunnen luizen tegenwoordig dus juist steeds beter tegen. Wat nu?

De medewerkers van de Luizenkliniek horen de afgelopen maanden steeds vaker: radeloze klanten vertellen dat ze na gebruik van een luizenshampoo nog steeds luizen zien lopen. Ursula Schipper van de Luizenkliniek: "Vroeger hoorden we al dat de shampoos de eitjes van de luizen niet doden, maar nu begrijpen we dat ze ook de volwassen luizen laat leven." 

Natte-kam-methode
Dat is alarmerend. Schipper: "Want als je 100 luizen op je hoofd hebt en je hebt er twee die de behandeling overleven, dan is het hele nageslacht ook resistent." 

Het beste is om thuis de natte-kam-methode toe te passen, adviseert de Luizenkliniek. Dat kost veel tijd en moet zorgvuldig gebeuren, maar als je het goed doet, overleeft geen enkele luis het. Gaan de beestjes en de jeuk echt niet weg met een paar keer goed kammen? Dan heeft de Luizenkliniek een speciale behandeling die alle luizen en neten (net uitgekomen eitjes van luizen) uitdroogt. 

Luizen verstikken
​Desiree Beaujean, onderzoeker van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu): "Verhalen over de resistente luis horen we al langer. Het is nog niet bekend of het ook voor Nederland geldt. In België wel, dus grote kans dat het hier ook is."

Waar luizen niet bestand tegen zijn, is verstikking, zegt Beaujean. "Ze hebben echt zuurstof nodig. Middelen met de stof dimeticon verstikken de luizen. Die kun je het beste gebruiken. Maar in apotheek en drogist zijn nog steeds heel veel middelen te koop die minder goed werken of misschien zelfs helemaal niet. Zoals middelen met natuurlijke oliën. Het is totaal niet bekend of die werken."

Kammen!
Wat overigens helemaal geen zin heeft, maar veel ouders nog steeds doen: al het beddengoed wassen en de knuffels in de vriezer gooien. Desiree Beaujean: "De luis is een parasiet, die heeft bloed nodig. De luizen die op je dekbed gaan zitten, zijn een beetje de losers. Ze verplaatsen zich bijna nooit terug naar het hoofd en veroorzaken dan dus geen infectie meer."

Beaujean snapt dat mensen het doen. "Je hebt natuurlijk het gevoel dat alles vies is. Maar door al dat wassen denken mensen dat ze al enorm veel doen tegen de luizen, terwijl ze die tijd beter kunnen besteden aan wat echt helpt: kammen, kammen en nog eens kammen. Twee weken lang elke dag!"

Zo zorg je dat je kind geen luizen krijgt: 

  • Probeer eens haarlak of haargel. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat kinderen die haarlak of gel gebruiken, veel minder last hebben van hoofdluis dan jongeren die dit soort middelen niet gebruiken
  • Is er hoofdluis geconstateerd in een schoolklas? Zorg dat iedereen die luizen heeft tegelijk begint met kammen. Als jouw kind vandaag begint en een klasgenootje pas twee dagen later, dan kan je kind weer besmet raken.
  • Hoofdluis komt niet alleen op basisscholen voor, maar ook op middelbare scholen. Daar zijn geen luizenouders die de kinderen na elke vakantie controleren, dus moet je als ouder nóg alerter zijn.

Bekijk de reportage van Editie NL hier:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore