EditieNL

BMI geeft vet verkeerd beeld

11 maart 2016 12:00 Aangepast: 17 oktober 2017 13:29

Mijn BMI is goed dus ik ben gezond, denken veel mensen. Het vertrouwen in de rekenformule is groot, maar dat is niet helemaal terecht. Er is namelijk nogal wat op aan te merken.

Het BMI wordt berekend door je lichaamslengte in het kwadraat te delen door je gewicht. De uitkomst zegt iets over je gezondheid. Maar vaar er niet er niet blind op want het zegt niets over je lichaamssamenstelling. De verhouding vet en spier, die heel belangrijk is, blijft onbekend.

Als je écht wilt weten hoe gezond je bent, moet je veel meer meten:

 • Hoeveel cholesterol je in je bloed hebt
 • Wat je buikomvang is
 • Hoe hoog je vetpercentage is

Onbewust ongezond
Het kan zomaar zijn dat je BMI een veel gunstiger beeld geeft van je gezondheid dan de uitkomst van de bovenstaande testen. Zo kan een 'dunne' volwassene met een gezond en normaal BMI zonder het te weten toch te veel vet hebben.

Vooral veel vet op de buik is gevaarlijk. Liesbeth van Rossum van het Centrum voor gezond gewicht van het Erasmus MC: "Vet op de buikstreek is het vervelende vet. Dat zorgt ervoor dat als je daar te veel van hebt, je suikerziekte krijgt, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol."

Gevaarlijke buikomtrek
Daarom adviseert het Voedingscentrum om behalve je BMI in elk geval ook je buikomtrek te meten. Ook goed: nagaan of je gezond eet en genoeg beweegt. Als je BMI hoger is dan 30 spreken we van ernstig overgewicht of obesitas. Dan heb je een groter risico op ernstige ziektes zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Dit geldt ook wanneer  je buikomtrek groter is dan 102 cm (man) of 88 cm (vrouw).

Heb jij een ongezonde dikke buik?

 • Ondergewicht:
  Mannen: omtrek kleiner dan 79 cm 
  Vrouwen: omtrek kleiner dan 68 cm
 • Gezond gewicht:
  Mannen: omtrek tussen 79 en 94 cm
  Vrouwen: omtrek tussen 68 en 80 cm
 • Overgewicht:
  Mannen: omtrek tussen 94 en 102 cm
  Vrouwen: omtrek tussen 80 en 88 cm
 • Obesitas:
  Mannen: omtrek groter dan 102 cm
  Vrouwen: omtrek groter dan 88 cm

Verslaggever Steven laat zich vanavond uitgebreid doormeten. Is hij gezonder of ongezonder dan je op basis van zijn BMI zou denken? Je ziet het vanavond in Editie NL om 18.15 uur op RTL4. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore