Een uitroepteken is een vrolijk leesteken, desondanks heeft de Britse overheid er de buik van vol. Door Whatsapp en andere sociale media zijn Britse kinderen steeds meer uitroeptekens gaan gebruiken en dat moet ophouden, vindt het ministerie van Onderwijs.
Engelse scholen worden nu zelfs opgeroepen om het excessieve gebruik van uitroeptekens door kinderen tegen te gaan. Het ministerie wil dat het leesteken alleen nog wordt gebruikt bij zinnen die beginnen met 'Wat' en 'Hoe'. Dus: Wat ben jij slim! En: Hoe leuk is dit!
Wat zijn eigenlijk de regels voor het gebruik van het uitroepteken? Rutger Kiezebrink, taalkundige van Onze Taal: "Het moeilijke is: die zijn er niet. De vraag is of ze er wel zouden moeten komen. Het teken geeft de schrijver de vrijheid om bepaalde woorden gewicht te geven en andere minder. Regels zouden al snel iemands schrijfplezier kunnen ontnemen."
Puntje, puntje, puntje
Het alternatief is een punt, maar zeker als je iemand een informeel bericht stuurt, kan zo'n punt nogal eens bot overkomen. Taalkundige Kiezebrink adviseert wel spaarzaam te zijn met uitroeptekens want is het enige leesteken waarmee je extra nadruk kunt leggen op een woord of een zin. Als je er te gretig mee bent, dan is het effect minder.
Taalkundige Kiezebrink ziet ook het gebruik van drie puntjes toenemen. "Mensen zijn bang om met een punt bot over te komen, maar een uitroepteken ook niet op hun plaats vinden. Maar van al die puntjes word je af en toe ook een beetje tureluurs."
Bekijk de reportage uit Editie NL:
Wil je ook op Facebook niets missen van Editie NL? Like dan hier onze facebookpagina.
Meer op rtlnieuws.nl: