EditieNL

Nederlanders in Barcelona: 'De dood van Cruijff is hier een enorme klap'

24 maart 2016 18:04 Aangepast: 24 maart 2016 18:04
Cruijff als coach van Barcelona. Beeld © Getty

Voor de Spaanse stad Barcelona was Johan Cruijff minstens zo belangrijk als voor Nederland. Dat merken ook deze vier Nederlanders die in Barcelona wonen. "Veel mensen roepen op om Camp Nou voortaan het Johan Cruijff Stadion te noemen."

Thumbnail

Albert Schipperijn heeft als oud-sportverslaggever voor Studio Sport ‘De Verlosser’ nog geïnterviewd tijdens een tentoonstelling over Ajax. Nu woont hij in Barcelona, waar het nieuws van Cruijffs overlijden hard is binnengekomen.

Icoon
"Hij is hier net zo’n groot icoon als in Nederland. En niet alleen voor het voetbal, maar ook voor het Catalaanse zelfbewustzijn. Hij was een buitengewoon bijzonder persoon. Er wordt verrast en verslagen gereageerd hier", zegt Albert.

"Cruijff is de grondlegger van de huidige speelstijl van FC Barcelona", legt Albert uit. "Alles begon ooit met Cruijff, zo wordt dat hier ook gezien. Hij had zo’n geweldige invloed hier."

Johan Cruijff Stadion
Ook voor Albert persoonlijk is het nieuws een schok. "Iedereen wist dat hij ziek was, maar ik sprak niet zo lang geleden nog iemand die voor zijn foundation werkt en die zei dat het er goed uit zag voor hem. Dit is toch wel een enorme klap. Cruijff heeft een onuitwisbare indruk op me achtergelaten."

Er zijn meteen acties op touw gezet om Camp Nou het Johan Cruijff Stadion te noemen, vertelt Albert. "Dat heeft al aan hoe belangrijk hij hier was. Ik zou het zelf heel leuk vinden als het stadion zo gaat heten en zijn Nederlandse naam krijgt. Dat zou een gepast en ongelooflijk eerbetoon zijn aan Cruijff."

"Ik word welkom geheten hier, omdat Cruiff ook Nederlands is"

Thumbnail

Ajax-fan Robbert Reurings verhuisde tien jaar geleden naar Barcelona. Daar maakte hij enkele grote successen van de club mee en zo werd hij ook een echte Barça-fan. "Het is heel droevig nieuws”, zegt de stadsgids over de dood van Cruijff. “Iedereen in de stad is hier heel veel mee bezig. Hij was groot in Nederland, maar nog groter in Barcelona. Voetbal is hier religie."

Cruijff opent deuren voor Nederlanders
Hoe belangrijk de voetballegende is, bleek wel toen Robbert er net kwam wonen. "Ik sprak nog wat gebrekkig Spaans, maar ik maakte makkelijk contact dankzij Cruijff. Als je Nederlands bent, gaan hier deuren voor je open omdat Cruijff dat ook was. Omdat hij hier geschiedenis heeft geschreven, word ik welkom geheten in de stad."

Zijn dood komt absoluut als een schok, zegt Robbert. "Ik ontmoette hem een tijd geleden op de luchthaven. Net daarna kwam het nieuws dat hij ziek was. Dat was schrikken. Toen zei Cruijff zelf dat hij het gevoel had dat hij 2-0 voorstond op zijn ziekte. Het is ineens toch snel gegaan."

Altijd op voorgrond
Of plekken die belangrijk waren voor Cruijff nu bedevaartsoorden worden in Barcelona, kan de gids nog niet zeggen. Hoewel als hij nu een rondleiding geeft door Camp Nou de voetballer altijd op de voorgrond staat. "En bij het Olympisch Dorp liggen handafdrukken van sportlegendes, ook van Cruijff. Daar trekken mensen mogelijk ook naar toe."

Hij zou het prachtig vinden als Camp Nou voortaan Johan Cruijff Stadion zou gaan heten. "Hij heeft een grote stempel gedrukt op het spel. Eerst als speler, daarna als trainer. En hij was betrokken bij de opleiding. Dat zie je terug in het spel van vandaag de dag. Hij is belangrijk genoeg voor die naamswijziging." Maar, zegt hij: "Met het huidige bestuur zat hij niet zo op één lijn, dus ik weet niet of het bestuur dat ook wil."

"Pas sinds ik in Spanje woon, merk ik hoe groot hij was"

Thumbnail

"Het is hier hard binnengekomen", zegt journalist Carlijn Teeven vanuit Barcelona. "Het is het gesprek van de dag, en ik denk ook het gesprek van de week hier. Je kunt wel stellen dat Barcelona in rouw is. Zijn ziekte werd hier al groot uitgemeten. Dat hij zo snel is overleden, daar is iedereen heel erg van geschrokken."

Verpleegster vroeg om Cruijff
Ze houdt van voetbal, maar is geen groot fan. Toch merkte ze, net als Robbert, dat Cruijff invloed heeft op hoe Nederlanders in Barcelona worden ontvangen. "Ik was hier nog niet zo lang en toen kreeg ik een ongelukje. Ik lag in het ziekenhuis en kon nauwelijks praten. Maar een verpleegster hoorde dat ik uit Nederland kwam en vroeg me meteen alles over Cruijff te vertellen."

Cruijff zei ooit dat Nederland niet doorhad wat hij voor het buitenland heeft betekend. "Misschien vinden mensen dat een beetje arrogant van hem, maar het was waar. Hij was hier heel belangrijk. Als je over hem begint, kan dat deuren voor je openen. Pas sinds ik in Spanje woon, merk ik hoe groot hij was."

Ook Carlijn las al snel nadat het trieste nieuws bekend werd dat Barça-fans willen dat Camp Nou naar Johan Cruijff wordt vernoemd. "Mensen zeggen hier: hij is niet dood en hij zal hier ook nooit dood gaan. Hij zal blijven voortleven."
 

"Zelfs buiten het voetbal was hij belangrijk voor de Catalanen"

Thumbnail

"Het staat net als in Nederland bovenaan de Catalaanse kranten. Zojuist hoor ik vanuit mijn kamer dat de onderburen een paar uur van hun middag aan Johan gaan wijden", vertelt Floris Schermerhorn, die als gids rondleidingen geeft in Barcelona. "Je merkt zeker dat Cruijff hier een grote persoonlijkheid is."

Ajacied in Barcelona
Zelf is Floris ook een groot voetbalfan. "In ieder geval van Ajax, dat zat wel een beetje bij mijn opvoeding inbegrepen. Al is mijn vader door de jaren heen vaak kritisch geweest op de Amsterdamse club, ook op Cruijff, maar Ajax blijft voor ons beiden de club die we altijd zullen volgen."

Het overlijden van Nummer 14 is dan ook een verlies, vindt Floris. "Zijn overlijden betekent voor mij het einde van een unieke visie en stem in de voetbalwereld. Ik ben van een generatie die hem nooit heeft zien spelen, maar ik ben trots dat een van ´s werelds beste spelers ooit uit Nederland komt. Dat hij zo geliefd is in de stad waar ik nu woon geeft een heel bijzonder gevoel."

Groots eerbetoon, maar gewoon Camp Nou
Toch hoeft van hem Camp Nou niet omgedoopt te worden tot Johan Cruijff Stadion. "Ondanks dat Cruijff een ongelooflijk grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de club, en zelfs buiten het voetbal belangrijk is geweest voor de Catalanen, heb ik er gemengde gevoelens bij. Een groots eerbetoon is op zijn plaats, maar naar mijn mening moet het stadion gewoon Camp Nou blijven."

VOLG HET LIVEBLOG: JOHAN CRUIJFF OVERLEDEN

Editie NL/ Anna Sonnemans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore