Ga naar de inhoud
EditieNL

Het is bewezen: jouw huisdier houdt ook van jou

Fikkie vindt jou ook lief. Beeld © iStock

Dierenliefhebbers wisten het al lang: je wordt echt gelukkiger van je huisdier. Maar voelen dieren diezelfde liefde voor jou? Een Amerikaanse wetenschapper deed een experiment en ontdekte dat dieren misschien wel net zo blij worden van jou, als jij van hen.

Niets is fijner dan je huisdier die enthousiast op je af komt rennen na een lange dag werk, en veel dierenliefhebbers beweren het gelukkigst te worden van hun eigen viervoeter. Neurowetenschapper Paul Zak van de Claremont Graduate University was benieuwd of mensen en dieren hetzelfde reageren op sociaal contact en nam de proef op de som.

Hondenbaasjes meer gelukshormonen

In eerste instantie werd gekeken naar de reactie van mensen op contact met dieren. Daarbij werd vooral gelet op de hoeveelheid oxytocine in het bloed. Dit hormoon zorgt voor gevoelens van vertrouwen en verliefdheid in mensen en komt los bij sociaal contact, zoals knuffelen. Nadat er wat bloed was afgenomen mochten de deelnemers een kwartiertje met honden en katten spelen, waarna er opnieuw bloed werd geprikt. 

Wat bleek: vooral bij de mensen die altijd al een hond als huisdier hadden werd een verhoogde hoeveelheid oxytocine gevonden, wat bevestigt dat mensen echt gelukkiger worden van honden. Bij kattenliefhebbers was dit minder het geval, volgens de onderzoekers omdat katten iets minder mensgericht zijn dan honden.

Geit verliefd op hond

Opvallender waren de uitslagen bij het onderzoek naar gedrag tussen dieren onderling. Die kunnen hun geluk moeilijk verbaal uiten, maar betekent dat ook dat er geen gevoel is? Zak liet verschillende soorten dieren met elkaar spelen in een opvang. Weer werd er eerst bloed afgenomen, waarna een hond en een geit (beiden mannetjes) lekker met elkaar mochten rennen en ravotten. 

Een kwartier later werd er weer bloed afgenomen en daaruit bleek dat de hond 48 procent meer oxytocine in het bloed had. Dat is ongeveer dezelfde verhoging als wanneer twee mensen die elkaar leuk vinden, elkaar de hand schudden. Bij de geit was de verhoging nog groter, maar liefst 210 procent. Dat betekent dat de geit bijna verliefd was op de hond, en dat na een kwartiertje spelen.

Fikkie houdt ook van jou

Volgens Zak toont het aan dat dieren wel degelijk dezelfde liefdesgevoelens hebben na sociaal contact. "Dat verschillende soorten dit gevoel bij elkaar losmaken betekent dat dieren in staat zijn écht van iemand te houden". En dat is goed nieuws voor baasjes: het zou dus zomaar kunnen zijn dat Fikkie en Felix net zoveel van jou houden als jij van hen, wanneer ze straks bij jou op schoot komen liggen.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's.