EditieNL

Dood Savannah en Romy leidt tot onrust: kunnen kinderen nog wel alleen de straat op?

05 juni 2017 15:49 Aangepast: 06 juni 2017 23:17
Sommige meisjes gaan liever niet alleen de straat op. Beeld © iStock

De dood van Savannah en Romy leidt tot veel zorgen onder tieners en hun ouders: kunnen kinderen nog wel alleen op pad? In Bunschoten nemen ouders al de nodige maatregelen, maar volgens pedagoog Krista Okma moeten we niet overdrijven.

Zondag werd het lichaam van Savannah Dekker gevonden, aan de rand van haar woonplaats Bunschoten. Een dag eerder vond de politie de eveneens 14-jarige Romy, nog geen 20 kilometer verderop in Achterveld. De zaken houden volgens de politie geen verband met elkaar, maar de gedachte dat er in een weekend twee tienermeisjes zijn gedood die alleen op pad waren zorgt voor veel onrust in de omgeving.

Een stuk alerter

Bij ijssalon De Spatel in het nabijgelegen Spakenburg hangt de vlag halfstok. Uit respect voor Savannah, wiens lichaam 3 kilometer verderop werd gevonden. "Het is vlak bij mijn huis gebeurd, we kennen elkaar allemaal", vertelt medewerkster Michelle van den Bos (22). "Je denkt dat je in een veilig dorp woont, en dan gebeurt er zoiets. Het komt ineens wel heel dichtbij."

Haar collega Renee Hop (18) sluit zich daarbij aan. "Ik voelde me altijd wel veilig, maar als ik nu 's avonds alleen op straat ben voel ik me wel onveilig. Ik fiets liever samen met iemand naar huis, of slaap ik bij iemand."

Whatsappgroepen aangemaakt

"Normaal gaan de kinderen alleen de straat op, dat is hier heel normaal. Maar de angst wel zo groot dat we als ouders nu actie ondernemen", vertelt Mark Ruizendaal. Zijn drie jonge kinderen houdt hij goed in de gaten, en ook tussen ouders onderling worden goede afspraken gemaakt. "Er zijn al whatsappgroepen aangemaakt, door ouders. Kinderen mogen niet meer in hun eentje op pad, alleen onder begeleiding van een ouder."

Dat is ook het advies van de Bunschotense burgemeester Melis van de Groep, in een reactie op de dood van de twee tieners. "Jonge mensen doen er goed aan zoveel mogelijk bij elkaar te blijven en niet onnodig alleen naar meer verlaten plaatsen te gaan", zei hij. 

Blijf realistisch

Oproepen als deze vinden gehoor bij ouders en tieners door heel Nederland, die bezorgd zijn dat zoiets ook bij hen in de buurt kan gebeuren. Pedagoog Krista Okma snapt deze zorgen, maar roept iedereen op om reëel te blijven. "Ik denk dat een dergelijke oproep van de burgemeester voor die omgeving heel logisch is. Maar het is niet realistisch als alle 14-jarigen in heen Nederland ineens thuisblijven, of niet meer alleen de straat opgaan."

Ouders kunnen volgens Okma een grote rol spelen in het relativeren van de situatie. "Hoe naar en verdrietig dit ook is, dit zijn uitzonderingen. Praat samen over wat je kunt doen als je kind zich onveilig voelt. Dat kunnen praktische tips zijn, maar ook iets als zelfverdediging. Dat zorgt voor zelfverzekerheid, en dat is de allerbelangrijkste bescherming op straat."

Bekijk het item hieronder

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore