EditieNL

Hou maar op met drukken: stoplichtknoppen zijn vaak nep

18 april 2016 12:03 Aangepast: 03 mei 2016 18:02
Beeld © iStock Photos

Ben jij ook zo iemand die maar blijft drukken op de knop bij het stoplicht? Dan hebben we slecht nieuws voor je: het eindeloos indrukken van de knop haalt vaak niets uit. Hoe frustrerend het ook is, je kunt maar beter rustig wachten.

Het wachten voor een rood stoplicht terwijl er verder niemand te bekennen is, is volgens een enquête van het RTL Nieuws de grootste ergernis van Nederlanders bij verkeerslichten.

Redacteur Liesbeth Rasker van Amayzine is het daar helemaal mee eens en was het lange wachten zat. Na wat speurwerk op internet kwam ze erachter dat de knoppen van het stoplicht helemaal niet werken: "Placeboknoppen noemen ze dat. Knoppen die, hoe lang en hard je er ook op drukt, de situatie waar je in zit absoluut niet gaan veranderen." Drukken we met z'n allen voor niks op die knoppen?

Wat is waar?
"De columniste heeft gelijk en ongelijk", zegt Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog bij GTi. "Stoplichten reageren vooral op de lussen in het wegdek, die registreren hoeveel auto's en fietsen er voor het stoplicht staan."

Voor voetgangers is dat anders: "Op veel locaties druk je op de knop en geldt dat als extra waarschuwing dat er mensen voor het stoplicht staan, maar het is vaak niet zo dat het sneller groen wordt. Hoe vaak je de knop ook indrukt. Dat effect is minder groot dan dat veel mensen denken."

Gevoel van controle
Wat blijkt nu, de knoppen zitten er zodat het lijkt alsof je controle hebt. "Je denkt dat je invloed hebt op de wachttijd, en dat heeft een psychologisch effect", zegt Tertoolen. 

Uit onderzoek blijkt dat de stoplichten die aftellen voor beter gedrag zorgen. "Mensen blijven hierdoor braver wachten, maar niet alle 'aftellers' werken even goed. Als ze niet gelijkmatig aftellen is het gevoel van controle en beheersbaarheid meteen weg."

Thumbnail

Een stoplicht in Utrecht dat de wachttijd aangeeft. Foto: ANP

De feedback
Het probleem ligt dus bij de feedback die een stoplicht geeft. "Het moeilijkste bij het vinden van een goede 'wachtverzachter' is dat je rekening moet houden met de verkeersveiligheid", zegt omgevingspsycholoog Joren van Dijk. "Het mag niet te veel afleiden."

Voorlopig krijgen we als voetgangers feedback van de aftellende stoplichten, als ze tenminste fatsoenlijk werken. "In de toekomst zouden stoplichten met elkaar moeten communiceren en dat je van tevoren kan zien welke stoplichten er op groen staan." 

Langer groen
Overigens zijn er ook knoppen die wel echt een functie hebben. In verschillende steden hebben verkeerslichten voor voetgangers een functie waarbij het licht langer op groen blijft staan als je de knop lang ingedrukt houdt. Dat is vooral bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn en meer tijd nodig hebben om een weg over te steken. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore