EditieNL

Dineren bij thuiskok? 'Woonkamer schoner dan restaurant'

02 november 2015 16:54 Aangepast: 03 november 2015 12:53
Archieffoto thuiskok. Beeld © ANP

Geen zin om te koken? Dan kun je eten bij een thuiskok. Airbnb kennen we al, maar er is sinds vorige week ook zo’n online platform voor huiskamerrestaurants: AirDnD (Air Drink ‘n Dine). Kun je dat met een gerust hart doen?

"Dit is het moment om mee te doen aan de deeleconomie en food is hot", aldus Rob Lagendijk, CEO en oprichter van AirDnD. "We zijn een paar dagen online en al bijna 700 hobbykoks hebben zich aangemeld."

Vriendschap voor het leven
Het platform heeft aanbod in elke prijsklasse, zegt hij. "De prijs/kwaliteit is heel hoog. Mensen met passie voor eten, kopen mooie producten en goede wijnen. Je kunt aanvragen doen voor private dining en vervolgens met een groep gaan eten bij een hobbykok. Daarnaast zijn er aanschuiftafels waarbij de hobbykok bepaalt wanneer er een open avond is en wat wordt gegeten. Er worden vriendschappen voor het leven gesloten."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is kritisch over het amateurkok-initiatief. "Op zich heten we alle horecaondernemers welkom, maar wie onderneemt in de horeca moet zich aan een aantal spelregels houden. Dat geldt voor deze hobbykoks niet", zegt woordvoerder Joris Prinssen. Hij maakt zich zorgen over de hygiëne.

Is het wel veilig?
"Grootste zorg is voedselveiligheid. Maar als je wijn gaat schenken, heb je bijvoorbeeld ook te maken met de drank- en horecawet, of bijvoorbeeld de nieuwe allergenenwet. Weten deze mensen wel welke allergenen er voorkomen in hun gerechten?"

Lagendijk van AirDnD werpt tegen: "Ik geloof dat de gemiddelde woonkamer schoner is dan een restaurant. Als je ziet wat Rob Geus heeft aangetoond met zijn programma De Smaakpolitie. Hobbychefs zijn heel bewust met eten, voedselveiligheid en hygiëne bezig, dus ik maak me daar geen zorgen over. We gaan ook graag uit eten bij vrienden, familie, kennissen en buren thuis."

Niet gecontroleerd
Ook wijst hij erop dat het hier niet om professionele horeca gaat. "AirDnD is een besloten platform met leden die bij elkaar gaan eten. Het is vergelijkbaar met  een groep vrienden die samen gaat eten, een mooie fles wijn opent en de kosten met elkaar deelt. Kookclubs en vriendengroepen worden ook niet onderworpen aan controles van de Voedsel- en Waren Autoriteit."

Horeca Nederland wijst ook op mogelijke overlast. "Wat bij Airbnb speelt, is natuurlijk ook overlast in een woonwijk. Dat kan hierbij ook gebeuren. Denk aan gasten die te veel hebben gedronken in je portiek. Je buren zijn misschien juist in een rustige woonwijk gaan wonen omdat ze hierin geen zin hebben."

Niet de hele week open
Lagendijk van AirDnD: "Horeca Nederland veronderstelt dat zo’n huiskamerrestaurant zes dagen per week open is,  dat beogen we niet. Het zijn hobbychefs, de meesten hebben een full-time baan en willen hun huiskamerrestaurant maar een of enkele keren per maand openen. Als het een keer per week gebeurt, dan is dat niet anders dan als familie of vrienden komen eten. Dat Horeca Nederland zich druk maakt over huiskamerrestaurants en hobbykoks, zegt meer over de horeca."

In Nederland bestaat al de site Thuisafgehaald (het delen van eten met buurtgenoten). Internationaal bestaan al vergelijkbare initiatieven als AirDnD, bijvoorbeeld Withlocals (die ook in Nederland thuiskoks aanbiedt) en Eatwith.

Verslaggever Michiel Sampon kookt ook voor vreemden. Zijn specialiteit: moussaka. Bekijk hier het recept.

 

`