Ga naar de inhoud
EditieNL

Het kan wél: Carlo (43) en Jaap (38) werden vrienden na hun 30ste

Carlo (rechts) en Jaap. Beeld © Screenshot Editie NL

Vrienden maken op je 30ste is lastiger dan toen je 20 was, maar het is niet onmogelijk. Carlo Vuur (43) is goede vrienden geworden met Jaap, lang nadat hij de 30 was gepasseerd.

In 2004 verhuisde Vuur van Hilversum naar Amsterdam. "Ik wilde nieuwe dingen doen in mijn nieuwe stad, vooral culturele dingen, maar daar waren niet echt clubjes voor." Hij merkte dat in een anonieme en grote stad als Amsterdam vrienden maken lastig ging. "Zomaar mensen aanspreken doe je niet snel." 

De oplossing
Als oplossing bedacht hij de site Nieuwemensenlerenkennen.nl. Daarop plaatste hij activiteiten waarbij anderen zich konden aansluiten. Zo vond hij gelijkgestemden. "Het is echt uit eigen behoefte ontstaan, maar mensen waren zo positief en drongen zo aan dat het bleef bestaan, dat ik de site heb gehouden."

Op Nieuwemensenlerenkennen.nl kunnen mensen activiteiten plaatsen waar ze naartoe willen gaan. Bijvoorbeeld een tributeconcert voor Prince. "Daarbij geven ze aan met welke soort mensen, van welke leeftijd bijvoorbeeld, ze daar naartoe willen." Wie daaraan voldoet en interesse heeft, kan zich aanmelden. "Iedereen die meegaat, staat ook open voor het ontmoeten van nieuwe mensen."

Vuur hoort in zijn omgeving veel geluiden van mensen die het lastig vinden op volwassen leeftijd vrienden te maken. Nieuwemensenlerenkennen.nl helpt daarbij. "Iedereen heeft hetzelfde doel. Mensen vinden het vaak wel onwennig in het begin, maar dan help ik ze wel." Hij brengt iemand die voor het eerst op een borrel is dan bijvoorbeeld in contact met een ander die er ook voor het eerst is.

Carlo en Jaap
Vuur heeft zelf dus ook vrienden gemaakt via zijn site. "Drie jaar geleden leerde ik Jaap kennen via een picknick georganiseerd door Nieuwemensenlerenkennen.nl." Die picknicks zijn een jaarlijks terugkerende activiteit. In zes parken komen dan 100 tot 150 mensen bij elkaar. 1 mei is de volgende. "Jaap en ik zagen elkaar bij de picknick in Amsterdam en hadden meteen een klik."

Inmiddels tennissen de twee vrienden vaak samen en gaan ze regelmatig naar de bioscoop. "Toen ik hem leerde kennen was ik 39 en Jaap 35." 

Tips van Carlo

Vuur heeft tips voor mensen die graag nieuwe vrienden willen maken na hun 30ste, maar daar moeite mee hebben: 

  • Doe dingen die in je interessegebied liggen. Als je iets doet wat je leuk vind, ontmoet je ook mensen die dat leuk vinden. 
  • Ga niet te jachtig op zoek. Dat werkt niet. 
  • Zoek mensen van je eigen leeftijd, dat klikt meestal het beste. Je zit vaak in dezelfde levensfase. 
  • Investeer in je vriendschappen. Vrienden maken kost tijd, pas na een langere tijd leer je mensen echt kennen

Meer op editienl.nl: