EditieNL

Laat je kind lekker knoeien met zijn eten, dan lust hij later meer

07 juni 2017 11:08 Aangepast: 08 juni 2017 10:23
Beeld © iStock

Je baby krijgt zijn eerste hapjes vaak met een lepel. Leuk voor later, want het gezicht dat hij of zij erbij trekt, levert mooie plaatjes op. Alleen lijkt het erop dat het beter voor je kind is om zélf die gekookte worteltjes in zijn mond te stoppen.

Dan is de kans groter dat je uk op latere leeftijd meer lust, gezonder eet en minder kans heeft om te dik te worden. 

Beter stoppen

Dat stelt Amy Brown van de Britse universiteit Swansea. Ze doet onderzoek naar onder meer borstvoeding, het afbouwen daarvan en het introduceren van het eerste vaste voedsel bij baby's. Voor haar nieuwe boek bekeek ze verschillende studies over deze onderwerpen.

Haar voornaamste bevinding is dat kinderen van 6 maanden of ouder niet met een lepel moeten worden gevoerd. Als kinderen zelf mogen bepalen wat en hoeveel ze eten, kunnen ze beter stoppen met eten als ze vol zitten. 

Gezond gewicht

Uit onderzoek dat ze zelf deed in 2013 onder zo'n 300 kinderen blijkt dat baby's tussen de 6 en 12 maanden die met een lepel gevoerd worden op latere leeftijd vaker te zwaar zijn. Van de onderzochte kinderen in deze groep had ongeveer 20 procent overgewicht. 

Kinderen die vanaf de eerste hapjes zelf eten in hun mond mochten stoppen (en op de grond mochten gooien), hadden vaker een gezond gewicht. In deze groep was slechts 8 procent te zwaar.

Beperkingen

De studie heeft zijn beperkingen, geeft de onderzoekster grif toe. Zo zijn de resultaten gebaseerd op zelfrapportage van moeders. 

Er is meer en uitgebreider onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat er een verband bestaat tussen de manier waarop kinderen hun eerste hapjes krijgen en hun gewicht op latere leeftijd.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore