Ga naar de inhoud
EditieNL

Je nieuwe 'kind' alleen thuis? Niks daarvan, tijd voor puppyverlof!

Beeld © iStock / mountinez

Net een schattige pup of een hele hulpeloze kitten in huis gehaald, maar dan komt het moment dat je dat kleintje voor het eerst alleen moet laten. In Engeland krijgt één op de twintig mensen 'puppyverlof': vrij om voor je nieuwe huisdier te zorgen. Hebben wij dat verlof in Nederland ook nodig?

"Voor gezinnen met jonge hondjes zou dat helemaal niet verkeerd zijn", zegt Olivier Wiegman van hondenschool De Gabber. Volgens hem is het helemaal niet verstandig om een puppy meteen al lang alleen te laten. "Ze kunnen vaak hun poep en plas nog niet ophouden en ze moeten langzaam leren om alleen te zijn."

'Belangrijke leerperiode'
Wiegman vertelt dat het opvoeden van een pup vaak meer werk is dan mensen denken. "Je moet je hond socialiseren en veel op pad gaan om hem te laten wennen aan nieuwe situaties en de honden uit de buurt." De belangrijkste leerperiode van een pup is tussen de acht tot twaalf weken. Wiegman zegt dat je als baasje vooral in die periode veel tijd met je nieuwe hond moet doorbrengen.

 

Maar ja, dat jij een nieuwe hond of kat in huis neemt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je baas je daar vrije dagen voor gaat geven. Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, vindt een Nederlandse variant van 'puppyverlof' geen slecht idee. Maar hij zegt wel meteen dat werkgevers zelf moeten bepalen of zij het op willen nemen in een arbeidsovereenkomst.

Leaseauto of 'puppyverlof'?
"Het is iets tussen een werkgever en een werknemer, daar houden wij ons buiten", zegt Fortuin. Zolang een afspraak over 'puppyverlof' niet in strijd is met de wet, heeft Fortuin geen enkel bezwaar. "Sommige werkgevers en werknemers vinden leaseauto's belangrijk, anderen huisdieren."

Fortuin zegt dat er in de huidige wet- en regelgeving ook al mogelijkheden zijn, om voor een nieuw huisdier te zorgen. "Veel mensen krijgen hun vakantiedagen niet op, die kun je daarvoor inzetten. Daarnaast is er calamiteitenverlof, dat je als werknemer kunt gebruiken wanneer de hond bijvoorbeeld de bank heeft opgegeten."

Vakantie afstemmen op komst huisdier
"Ik hoor wel eens van mensen die een paar weken vrij hebben genomen voor hun nieuwe huisdier", beaamt Olivier Wiegman. Maar volgens hem kun je als gezin ook proberen om je vakantie af te stemmen op de komst van een huisdier. "Wat je in ieder geval niet moet doen is je pup in een pension stoppen of naar de opvang of uitlaatservice sturen, daar zijn ze echt te jong voor."

Meer op rtlnieuws.nl: