Werk

Jacht op radiopiraat : '45.000 euro boete is idioot'

08 juni 2017 16:11 Aangepast: 09 juni 2017 21:28
Lars was jarenlang radiopiraat, nu maakt hij legale radio.

Radiopiraten zouden steeds vaker crimineel gedrag vertonen. Zo zouden ze controleurs bedreigen en gevaarlijke stoffen gebruiken om hun apparatuur te beschermen, zegt het Agentschap Telecom. Radiopiraten vinden dit verwijt 'onzin'.

"Er is een heksenjacht op ons gaande", zegt radiopiraat Martin. Hoe hij echt heet, wil Martin niet zeggen. Ook wil hij niet herkenbaar in beeld, want dan wordt hij herkend met de kans dat inspecteurs en politie aan zijn deur staan.

Martin maakt al bijna dertig jaar illegale radio. Vanuit een zolderkamer uit zijn huis, ergens in Twente. "Eens een piraat, altijd een piraat", vindt hij.

Crimineel gedrag

Nederland telt nog enkele honderden radiopiraten als Martin. De meesten van hen zitten in Groningen, de  Achterhoek en Twente. Volgens de inspecteurs van Agentschap Telecom maken etherpiraten als Martin zich steeds vaker schuldig aan crimineel gedrag.

Volgens het agentschap schromen ze niet om geweld te gebruiken om te voorkomen dat hun apparatuur wordt afgepakt. Ze  beschermen' hun illegale zenders met asbest of vaten brandstof. Ook mishandelen en bedreigen ze inspecteurs van Agentschap Telecom. Plaatsvervangend hoofdinspecteur John Derksen zegt daarover: "De romantiek is er wel vanaf. Ze vertonen steeds vaker crimineel gedrag."

Passie

Radiopiraat Martin kent één voorval, ergens in het noorden van het land, waarbij het onlangs uit de hand liep. "Maar verder is dit verhaal van het agentschap grote onzin. Van één incident wordt nu een enorme poppenkast gemaakt. Belachelijk en onnodig", vindt hij.

Martin vindt dat er een heksenjacht gemaakt wordt op radiopiraten. "Je kunt boetes van wel 45.000 euro krijgen. En de controleurs gaan vaak onvoorzichtig te werk. Ze halen met grote slijpmachines je materiaal weg, met alle gevolgen van dien."
De radiopiraat maakt de illegale radio met een groepje vrienden. "Het materiaal staat bij mij thuis. Als we zin hebben maken we radio. We hebben duizenden luisteraars."

Maar waarom illegaal de ether opgaan, als je ook legaal via internet radio kunt maken? "Het is een passie. En je kunt de radio maken die je wilt. Geen reclame, geen nieuws, maar alleen de muziek die jij wilt. Het is compleet andere radio als de commerciële radio." Zelfs draait Martin vooral Duitse schlagers en Nederlandstalige muziek. 

De laatste inval bij Martin is twee jaar geleden. Het bleef toen bij een waarschuwing. Maar Martin kent ook verhalen van torenhoge boetes die collega-piraten kregen. "Of ze dat met een slijptop materiaal weghalen. Levensgevaarlijk."

'Het is een hobby'

Ook Lars Aarnink uit het Twentse Reutum, is jarenlang radiopiraat geweest. Sinds een paar weken maakt hij legale radio, maar daarvoor 'deed' hij het jarenlang illegaal. Lars: "Het mooiste is dat je allerlei soorten muziek kunt draaien die je buurtbewoners kunnen luisteren. Het is de gezelligheid; met elkaar liedjes luisteren. Het is je hobby, zo Mooi om te doen. En die spanning of je wordt gepakt, dat heeft ook wel wat."

Ook Lars vindt de verhalen over crimineel gedrag 'overdreven'. "Het is allemaal een beetje ver gezocht om ons in een kwaad daglicht te zetten.  Op een gegeven moment kun je 45.000 euro boete krijgen voor een klein kastje in je tuin, dat gaat nergens over. Dat kun je beter met 300 door Amsterdam rijden, dan ben je goedkoper uit."

Thumbnail
Radio-dj René van den Abeelen

Meesterpiraat 

Radio-dj René van den Abeelen was in de jaren tachtig betrokken bij Hofstad Radio, destijds de grootste piratenzender van Nederland. "We hebben met zo'n vijftig man van 1980 tot eind 1989 illegale radio gemaakt. Commerciële radio was in die tijd nog verboden."

In die jaren maakte Van den Abeelen tientallen invallen van politie en inspecteurs mee. Er werden allerlei boetes uitgedeeld en materiaal in beslag genomen. Maar criminele activiteiten? "Nee, daar maakten we ons absoluut niet schuldig aan." Wel kent hij een verhaal: "Ik kende een piratenstation waar ze een slang hadden rondkruipen. Om de inspectie bang te maken."

De illegale zender kwam na verloop van tijd een aantal uur per week legaal op de Haagse kabel terechtkwam. René maakt nog altijd radio, maar al jarenlang legaal. "Radio maken is het mooiste wat er is. Ik zou niets anders willen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore