Meer dan de helft van de kinderen tussen de 0 en 4 jaar die in 2014 op de spoedeisende hulp terechtkwam, raakte gewond door een ongeluk in of rondom het huis. Vallen is oorzaak nummer één, daarna verbranding en beklemming.
Vooral kinderen van 1 en 2 jaar oud lopen een groot risico in of rondom het huis. In 2014 kwamen 17.900 kinderen op de eerste hulp terecht, daarvan waren er 4500 één jaar oud, 5000 twee jaar oud. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Veiligheid NL, die in handen zijn van Editie NL.
De meeste kinderen die in of bij huis een ongeluk kregen, waren gevallen. Van de trap vallen staat op nummer één. Ook kwamen kinderen vaak vast te zitten of verbrandden ze zich.
46 procent van de kinderen verwondde zich aan het hoofd, de hals of de nek. Daarna waren schouders, armen en handen vaak de klos (30 procent).
Te laat met maatregelen
"Opvallend is dat ouders vooral bij het eerste kind vaak te laat zijn met het nemen van veiligheidsmaatregelen", vertelt Mieke Cotterink, expert op het gebied van kindveiligheid bij Veiligheid NL.
Volgens Cotterink onderschatten ouders vaak hoe snel kinderen zich ontwikkelen. Daardoor nemen ze te laat maatregelen.
Felle kleuren
"Ik denk dat veel ouders de schrik herkennen dat ze zien dat hun net kruipende kind ineens halverwege de trap zit", licht ze toe. "En dat ze dan denken: 'huh, dat had hij (of zij) nog nooit gedaan!'" Een waardevolle les is zo'n moment volgens Cotterink: "Plaats ook beneden aan de trap een traphekje."
De ernstigste ongevallen in en rondom het huis worden veroorzaakt door vergiftiging. "Ik heb het idee dat ouders niet altijd doorhebben hoe groot de aantrekkingskracht van een schoonmaakmiddel op een kind is", vertelt Cotterink. "Die mooie verpakkingen en felle kleuren, daar zijn kinderen gek op."
Leren van fouten
Is het niet beter om kinderen te laten leren van hun fouten? "Die discussie komt vaak terug. Dat als kinderen bijvoorbeeld een hete kachel aanraken en het pijn doet, ze leren dat ze de volgende keer uit de buurt van de kachel moeten blijven. Daar zit wel wat in, maar bij kinderen tot 4 jaar werkt het niet", legt Cotterink uit. "Die kunnen nog geen link leggen tussen oorzaak en gevolg."
Daarom waarschuwt Veiligheid NL: "Ouders, bescherm je jonge kinderen goed tegen gevaren in huis."
Bekijk de reportage:
Meer op editienl.nl:
- Verslikken kan dodelijk zijn: een lesje eerste hulp
- Honderden kinderen op eerste hulp door wasmiddelcapsules