Ga naar de inhoud
EditieNL

Zo kun je voorkomen dat je kind zich (dodelijk) verslikt

Archieffoto. Beeld © iStock

Een meisje van anderhalf jaar is overleden nadat ze zich in een restaurant in Brabant had verslikt in een pannenkoek. Wat kun je als ouders doen om zo'n tragisch ongeluk te voorkomen?

Een kind dat zich dodelijk verslikt in een pannenkoek is iets uitzonderlijks, maar daarmee natuurlijk niet minder afschuwelijk, zegt chirurg Mariëlle Vehmeijer. Ze is het in de praktijk nog niet tegengekomen.

Druif, snoeptomaat, knakworst

Verslikken in een tomaat of een druif komt veel vaker, weet de arts. Ze schreef samen met kinderarts Fieke Slee 'Pas op, kijk uit', over de meest voorkomende ongelukken in en rond het huis.  

"Je zou het niet denken, maar eten staat bij verslikking op nummer 1. Het gaat meestal om ronde, gladde etenswaren die even groot zijn als de luchtpijp van een kind. Denk aan snoeptomaatjes, knakworstjes en druiven." 

Tafelmanieren

Zelfs met de Heimlichgreep is het moeilijk dat soort etenswaren uit de luchtpijp te krijgen. Dit komt doordat het cirkelvormige stukje eten mee veert met de luchtpijp in plaats van eruit te schieten. Het is ook oppassen geblazen met spekjes en kauwgom.

Om verslikken te voorkomen zijn tafelmanieren belangrijk, zegt Vehmeijer. Leer je kind:

  • te blijven zitten tijdens het eten en bij een tussendoortje
  • niet te praten met volle mond
  • goed te kauwen voor het doorslikken
  • niet rond te lopen of te liggen tijdens het eten, ook al gaat het iets kleins als een lolly of een zuurtje

Daarnaast is het slim om als ouder naast je kind te zitten als jullie eten. Als je kind bijvoorbeeld achterin de auto zit en jij voorin kun je er niet snel bij als er iets misgaat.

In vieren snijden

Ook is het nodig om eten goed te snijden:

  • snijd druiven, cherrytomaten en vergelijkbaar groente en fruit in vieren zolang kinderen nog geen 5 jaar oud zijn
  • snijd knakworstjes in de lengte door en in stukje die niet langer zijn dan 1 centimeter zolang kinderen nog geen vijf jaar oud zijn
  • snijd appels en ander rauw fruit of groente in kleine stukken of rasp ze 

Ballonnen, munten, batterijen

Behalve in eten, verslikken kinderen zich ook vaak in munten, knoopcelbatterijen, ballonnen en te kleine spenen, schrijven Mariëlle Vehmeijer en Fieke Slee in hun boek. Pas ook op met eten waar speelgoed in zit.

In 2012 zijn in Nederland 110 kinderen jonger dan 5 jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat ze zich in voedsel hadden verslikt. De meeste kinderen waren jonger dan 1 jaar. Van alle kinderproducten zijn latex ballonnen de belangrijkste oorzaak van dodelijke verslikking.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: