Ga naar de inhoud
EditieNL

Asielzoekers mogen huis inrichten voor 10.000 euro

Beeld © iStock

Asielzoekers die in de gemeente Oisterwijk komen te wonen krijgen voor de inrichting van de woning 10.000 euro. Voor dit geld moeten ze besteden aan meubilair, bestek en inrichting van de woon- en badkamer.

Vluchtelingen in de gemeente Oisterwijk krijgen dit bedrag als gift. In andere gemeentes krijgen vluchtelingen een lening die terug betaald moet worden binnen drie jaar.

Veel te veel

Een behoorlijk bedrag, vindt ook kamerlid Malik Azmani van de VVD. "Een gemiddeld startend gezin moet hard sparen voor hun eerste bankstel en gordijnen. Die zitten soms jaren op 'krijgertjes'. Het niet uit te leggen dat een vluchtelingengezin met 10.000 euro een complete inrichting bij elkaar kan gaan shoppen."

Het bedrag dat vluchtelingen krijgen om hun huis in te richten verschilt per gemeente zo blijkt uit een inventarisatie gemaakt door het Brabants Dagblad. In bijvoorbeeld de gemeente Boekel kunnen vluchtelingen 3500 euro lenen om spulletjes van te kopen, maar ze moeten het wel binnen drie jaar terugbetalen.

Oneerlijk verdeeld

Het grote verschil tussen de verschillende gemeentes stuit ook Vluchtelingenwerk Nederland tegen de borst. "Je wordt als vluchteling gekoppeld aan een gemeente. Een vluchteling heeft dus niets te zeggen over waar hij gaat wonen" zegt Annemiek Bots. "Dan is er dus sprake van ongelijkheid als je in de ene gemeente een lening hebt en in de andere gemeente een gift."

Hoeveel geld is nodig

Om een idee te krijgen hoeveel geld nodig is voor de inrichting van een huis ging verslaggever Michiel Sampon naar Kringloopwinkel Kringlooplijn  in Oisterwijk. Daar kocht hij twee bedden, keuken- en badkamerapparatuur, een hele woonkamer met banken en een tv. totaalbedrag: 1200 euro. Volgens eigenaresse Jolanda had Michiel voor een bedrag van 10.000 euro de hele winkel leeg kunnen kopen.  

In andere gemeentes

Het bedrag van dat een vluchtelingengezin krijgt verschilt per gemeente. Dit wordt namelijk door de gemeente zelf bepaald.

  • Gemiddeld gezien krijgt een gezin met vier personen rond de 6000 euro.
  • Vluchtelingen die in Oisterwijk worden geplaatst krijgen ver uit het meeste geld 10.000 euro.
  • Het minste krijgen ze in de gemeente Boekel. Daar moeten de vluchtelingen het doen met 3500 euro om hun woning in te richten.

Kijk hier hoeveel er in andere gemeentes in Brabant voor vluchtelingen beschikbaar is.

Bekijk de reportage hier:

Lees meer op rtlnieuws.nl: