Ga naar de inhoud
EditieNL

Houdt je slapeloze kind je 's nachts wakker? Bel Susanne

Beeld © iStock

Gebroken nachten zijn geen enkele ouder onbekend. Wanneer je kind echt een slaapprobleem heeft, kan dat voor veel narigheid zorgen. 1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar heeft hier last van. Toch wordt dit door ouders nog wel eens onderschat. Terwijl je wel degelijk iets kunt doen.

Uiteindelijk moeten kinderen zelf in slaap kunnen vallen, maar veel jonge kinderen kunnen dat niet. Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach: "Ik probeer een manier te vinden om ouders en kinderen te helpen in slaap vallen makkelijker te maken." 

"Slapen heeft te maken met associaties. De kinderen die ik help zijn jong en hebben echt nog de hulp van hun ouders nodig bij het in slaap vallen." Als ze dus 's nachts vaker wakker worden, is dat onhandig: papa en mama worden dan ook wakker. "Als een kind niet slaapt, is dat voor zowel het kind als de ouders heel zwaar. Niemand is uitgerust", vertelt Willekes. Het is voor niemand nieuwe informatie dat het belangrijk is dat je uitgerust bent. 

Radeloze ouders

Ouders bellen Willekes vaak in paniek, als ze radeloos zijn. Over slapen en kinderen is weinig bekend, er is geen vakspecifieke kennis. "Daarnaast onderschatten ouders slaap en geven ze elkaar goedbedoelde adviezen, maar die werken niet voor iedereen." Een voorbeeld van zo'n advies: 'Breng je kind later naar bed, dan is hij of zij moe en slaapt langer'. Dat werkt niet, zegt Willekes. "Zeker niet voor kinderen onder zes jaar."

Ouders denken vaak dat slaapproblemen van kinderen hetzelfde zijn als bij henzelf en leggen daardoor de schuldvraag bij zichzelf neer: hoe kan het dat mijn kind niet in slaap komt? "Soms leggen ze zichzelf daar bij neer, maar dat hoeft niet", zegt Willekes. "Het is op te lossen."

Wat moet je doen?

Hoe los je die slaapproblemen dan op? Willekes gebruikt een methode waarbij ze het kind in aanwezigheid van de ouders rustig in slaap laat vallen. "Die aanwezigheid bouw je langzaam af zodat het kind het uiteindelijk zelf kan. Dat is het aanleren van slapen." 

Routine is belangrijk. "Stel schema's op voor overdag en zorg voor routine voor het voorbereiden op slapen. Voorspelbaarheid is belangrijk, want daar word je ook slaperig van." Let wel: "Elk kind is anders, elke aanpak dus ook."

Meer op editienl.nl: