EditieNL

Mogelijk lesbisch stel in Disneyfilm Finding Dory: 'Heel goed, wel wat laat'

07 juni 2016 14:07 Aangepast: 08 november 2017 14:03
De twee vrouwen in Finding Dory die mogelijk lesbisch zouden zijn. Beeld © Screenshot YouTube

Finding Dory, het vervolg op de Disneyfilm Finding Nemo, is nog niet in de bioscoop, maar heeft al wel veel ophef veroorzaakt. In de trailer van de film zou een een lesbisch koppel te zien zijn. Volgens voorstanders is dat hoog tijd, tegenstanders roepen op tot boycot van de film.

Ze komen maar kort in beeld in de tweede officiële trailer van Finding Dory, maar de twee vrouwen hebben al enorm veel losgemaakt. Bekijk hier de trailer, het koppel zit op 1:05:

Dan Hassler-Forest, hoogleraar filmwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, vindt het een goede zaak, mocht er echt een lesbisch stel in de Disneyfilm zitten. "Het is goed dat ze dit doen, maar wel wat laat. Je merkt dat Disney langzaam dingen uitprobeert en test hoe er wordt gereageerd op homoseksualiteit in films. Het gaat alleen veel te langzaam", vindt Hassler-Forest. "En veel te voorzichtig."

Andere fantasiepersonages, vooral in strips en comics, zijn al wel uit de kast. Denk bijvoorbeeld aan Iceman en Catwoman. "Animatiefilms lopen daarin wel achter."

Invloed van Disney

Terwijl juist animatiefilms, vooral die van Disney, een belangrijke voorbeeldrol vervullen voor kinderen. "Het is goed als Disney een beeld schept dat het normaal is om twee vrouwen achter een kinderwagen te zien. De films hebben veel invloed op wat door kinderen als 'normaal' worden gezien."

Ian van der Putten, hoofdredacteur van Out TV: "Het is goed dat Disney iets met homoseksualiteit doet, maar dit fragment is nog wel heel erg gissen. Het zouden heel goed twee vriendinnen kunnen zijn die samen op pad zijn." Wat hem betreft had Disney wel een wat duidelijker statement kunnen maken.

Niet stoer en mannelijk

Overigens zijn veel mannelijke Disney-personages volgens Van der Putten niet heel stoer en mannelijk. "Dat komt allereerst omdat er heel veel gedanst en gezongen wordt. Kijk naar Aladin, die begint midden op de markt ineens te zingen en dansen. Het is nog net geen gaypride." 

Homo's en lesbiennes in Disneyfilms

In de gayscene wordt over de geaardheid van een aantal personages veelvuldig gespeculeerd, zegt Van der Putten. Om deze personages gaat het: 

"Het uiterlijk en gedragingen van Ursula van de kleine Zeemeermin zijn gebasseerd op de bekende New Yorkse Dragqueen: Divine."

"OAKEN van Frozen zwaait naar z'n gay familie in de sauna, met Aziatische (geadopteerde?) kids."

"Keizer Kuzco, doet er alles aan om niet te trouwen, is heel flamboyant gekleed, zelfs als vrouw en doet dan net of hij een stelletje is met Pacha. Hij heeft een hele entourage die zijn "groove" moet beschermen of juist om z'n homoseksualiteit verbergen?"

"Merida uit de film Brave is heel populair in de lesbische scene. Ze wil niet trouwen en is een van de weinig prinsessen van Disney die uiteindelijk niet met een man eindigt."

"Gaston uit The Beauty and the Beast is vermoedelijk homo. Momenteel is een fragment heel populair, hoe hij daarin danst, zou hij zeker homo zijn, vindt men." 

Bekijk de reportage hier:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`