Ga naar de inhoud
EditieNL

Gebroken-hart-syndroom: Je hart breken, het kan écht

Beeld © iStock

Nee, je stelt je niet aan als je heel verdrietig bent omdat je vriend of vriendin het net heeft uitgemaakt. Je hart kan echt breken. Het orgaan valt niet letterlijk in tweeën uiteen, maar kan door grote stress wel gaan ontsteken. En daar kun je flink beroerd van zijn.

Cardioloog Ivo van der Bilt is tien jaar bezig geweest met het onderzoeken van het gebroken-hart-syndroom. Hij is erachter gekomen dat het fenomeen echt bestaat. De boosdoener is de adrenaline die vrijkomt in stresssituaties, zoals wanneer je partner je verlaten heeft. Het hart herstelt vanzelf weer na twee weken.

Rouwen

Ook Dr. Date, oftewel Marcia Chong, ziet regelmatig mensen met een gebroken hart. Zelf heeft ze er ook ervaring mee. "Nooit vanwege de liefde, maar wel hartzeer vanwege de dood van mijn vader. Toen had ik echt fysieke pijn", zegt Chong. Wanneer zij mensen met een gebroken hart in haar praktijk krijgt, verwijst zij door naar een therapeut of psycholoog.

Zelf heeft ze wel een tip om dat gebroken hart te repareren. Ze raadt aan om eerst goed te rouwen. "Dat mag. Ineens is heel veel wat vertrouwd was weg. Daar mag je best even heel verdrietig over zijn." Mannen proberen volgens haar sneller het gat te vullen met een nieuwe liefde dan vrouwen. Dat raadt Chong niet aan. "Je moet wel even de tijd nemen om alles te verwerken."

Analyseren

De volgende stap is analyseren volgens Chong. "Wat vond je fijn en ook vooral niet fijn in je relatie? Wat wil je in de volgende wel en ook niet meer? Veel mensen hebben de neiging om de relatie te idealiseren, maar als iemand bij je weg wilde was het per definitie niet ideaal", zegt zij.

Je moet het jezelf ook niet allemaal aantrekken. "Je bent niet de enige in de relatie. Het ligt ook aan de ander", zegt Chong. Relativeer het, zoek steun bij anderen en probeer verder te kijken. "Er zijn echt nog andere leuke mensen in de wereld."

De effecten van een gebroken hart

Een gebroken hart heeft effecten op je hele lichaam. De volgende organen en lichaamsdelen kunnen lijden onder jouw liefdesverdriet:

  • Hersenen: het deel van het brein dat wordt gestimuleerd door een verslaving wordt nu ook geactiveerd. Het deel van de hersenen kan er dan net zo uitzien als van iemand die een cocaïneverslaving heeft.
  • Ogen: de tranen bij liefdesverdriet zijn minder zout dan normale tranen. Dit kan tot gevolg hebben dat het water van de tranen in de zoutere weefsels rondom de ogen gaan zitten. Daardoor zwellen deze op en krijg je dikke ogen.
  • Borst: door de emotionele pijn worden dezelfde zenuwnetwerken geactiveerd waardoor je normaal fysieke pijn voelt.
  • Hart: liefdesverdriet kan een hartaanval verzorgen. Door de toename van adrenaline gaat het lichaam in de fight or flight-modus. De stress kan dan een hartaanval veroorzaken.
  • Maag: stress, wat ook voorkomt bij liefdesverdriet, zorgt ervoor dat iemand aankomt. Vooral rondom de middel. Het lichaam schreeuwt ook om suiker en vet, waardoor mensen door blijven eten.
  • Benen: mensen die zijn gescheiden hebben meer kans op mobiliteitsproblemen zoals moeite met het beklimmen van trappen of het lopen van korte afstanden. Stress doordat mensen uit elkaar gaan kan ook zorgen voor spierspasmes.
  • Huid: liefdesverdriet en stress zijn gelinkt aan verslechtering van de huid. Eczeem en acné zijn voorbeelden hiervan. 

Bron: Welingelichte Kringen

Meer op rtlnieuws.nl: