EditieNL

Mysterieuze dood in woongroep die leeft van 'lichtvoeding'

12 juni 2017 15:26 Aangepast: 12 juni 2017 16:54
Het huis van woongroep Contact & Muziek in Utrecht. Beeld © Contact & Muziek

Een mysterieus sterfgeval in Utrecht. Een vrouw is dood gevonden in het huis van haar spirituele woongroep, die als ideaal heeft om te leven van het licht - zonder voeding dus. De drie andere bewoners zijn verdachten.

De twee vrouwen en een man zijn verhoord door de politie. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze ervan 'geen hulp te hebben verleend aan een hulpbehoevend persoon'. Volgens buren spreekt de politie van een 'natuurlijke dood onder verdachte omstandigheden'.

'We zijn met uitvaart bezig'

Oprichtster Leonoor bevestigt tegen Editie NL de dood van haar zus Jeannette en zegt daarbij dat zij en de andere leden van de woongroep niets met de dood te maken hebben. "We hebben vastgezeten. Dus we moeten even bijkomen. We zijn met de uitvaart bezig."

De woongroep Contact & Muziek bestaat sinds 2006. Leonoor legt op de website contactmuziek.nl uit dat de bewoners op hun eigen manier willen wonen, leven, muziek maken, zingen en lesgeven. Volgens buurtbewoners is de groep erg op zichzelf.

Lichtvoeding

Sinds mei 2014 is de woongroep bezig 'voeding los te laten en te leven van licht, warmte, kleur, muziek en liefde'. De groep heeft zich laten inspireren en adviseren door een man uit Ecuador en een Amerikaanse vrouw die al langer van 'lichtvoeding' leven.

Leonoor meldt enthousiast op de website hoe dat gaat: "We eten wel en niet en voelen steeds of we trek hebben, maar eten wel veel minder. We voelen ons beter als we nauwelijks eten. Eten maakt zwaar en minder gevoelig, ervaren wij."

"Als we alleen fruitsap en groentesap (brandnetel, paardenbloem, lievevrouwebedstro uit de tuin) drinken, klinkt het zingen heel erg mooi. Vooral met muziek maken voelen en horen we een enorm verschil tussen wel en niet eten. We kunnen ons beter concentreren, helderder horen, directer communiceren en beter en makkelijker op elkaar afstemmen. Er is meer aandacht voor adem, gevoel en emoties." 

Maximaal twee jaar cel

De zaak wordt op dit moment onderzocht door het Openbaar Ministerie. Iemand die een ander in hulpeloze toestand brengt of achterlaat kan in Nederland een gevangenisstraf krijgen van maximaal twee jaar of een geldboete krijgen van maximaal 20.500 euro.

De gemeente Utrecht en het Buurtteam kenden de woongroep. "Er waren geen signalen die aanleiding gaven tot ingrijpen. Heel verdrietig dat de vrouw is overleden. We weten niet wat er gebeurd is", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore