Ga naar de inhoud
Nyctofobie

Volwassenen die bang zijn in het donker: 'Ik ga 's avonds niet naar buiten'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Bang zijn in het donker: het is niet alleen iets wat bij kinderen voorkomt. Rapper Bizzey verliet onlangs het programma Special Forces VIPS nadat hij een zak over zijn hoofd kreeg, hij is namelijk bang in het donker. Ook volwassenen kunnen kampen met nyctofobie – zoals de angst officieel heet. "Ik ga 's avonds nooit naar buiten."

Wanneer de rapper in het programma in de woestijn een zak over zijn hoofd krijgt, gaat bij hem letterlijk het licht uit. "Ik ben bang in het donker", zegt rapper Bizzey in de aflevering die te zien is op Videoland. "Ik heb weleens in de gevangenis gezeten, en daarna heb ik thuis nachtmerries gehad dat ik echt het licht aan moest doen om te zien dat ik niet in die cel zat." Het donker triggert hem. "Dan kan ik in paniek raken, en geen adem krijgen."

Frans
Lees ook:
Frans Duijts onderneemt na HPP stappen om van clownfobie af te komen

Klachten die Sigrid Harbers (50) herkent. Ook zij is bang in het donker. "Zodra het gaat schemeren dan ga ik naar binnen", zegt ze tegen Editie NL.

En ook in haar huis zorgt ze ervoor dat ze niet met 'het donker' geconfronteerd wordt. "Voordat ik naar beneden loop gaan er speciale sensorlampjes aan." Want als er geen licht is dan wordt ze bang. "Dan neemt het angstgevoel mijn lichaam over." 

Opgesloten in de kelder

"Ik ga 's avonds nooit naar buiten en na middernacht krijg ik enge gedachtes." De angst voor het donker is bij haar als kind ontstaan door pesterijen van haar broers. "Die dwongen mij films van Dracula te kijken en daarna sloten ze me op in de kelder of op zolder.  " 

Deze
Lees ook:
Deze app probeert je van je spinnenfobie af te helpen

Nyctofobie ontstaat volgens klinisch psycholoog Ariane Faas vaak in de kindertijd. "Het ontwikkelen van een fobie hangt af van verschillende factoren", zegt ze tegen Editie NL. "Een heleboel angsten zijn gewoon logisch – zo ook de angst voor donker. Het donker is eng want je ziet niets: er kan gevaar schuilen. Vooral in de kindertijd hebben we die angst, maar bij sommige mensen blijft deze angst bestaan."

Nare ervaringen

Het kan er volgens Faas mee te maken hebben hoe je ouders met het donker om zijn gegaan. "Als je altijd hebt gehoord dat het donker gevaarlijk is, dan blijft dat hangen. Het kan ook zo zijn dat je bepaalde nare ervaringen hebt gehad in het donker." 

De angst voor donker heeft een bepaalde functie. "Het maakt je voorzichtig en alert. Ik denk dat er heel veel mensen bang zijn in het donker maar dat veel mensen er goed mee om kunnen gaan. Pas als het echt je leven belemmerd dan zou je hulp kunnen vragen." Dat heeft ook Sigrid gedaan. "Ik heb EMDR gevolgd en daardoor is de angst wat afgezwakt maar het is er nog steeds."