Ga naar de inhoud
Poolse dans

Hierom lopen we met carnaval de polonaise

Een polonaise hoort bij carnaval Beeld © ANP foto

Wie aan carnaval denkt, denkt aan de polonaise. Zo ook Shefali Razdan Duggal, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Zij wenste iedereen een gezellige carnaval, en dat deed ze terwijl ze een polonaise liep. Maar hoe Hollands is de polonaise eigenlijk?

Met de handen op de schouder van de persoon voor je, en vrolijk zwaaien met je andere hand. De polonaise en carnaval gaan hand-in-hand. 

Maar wie denkt dat het een simpel 'loopje' is heeft het mis. Aan de polonaise gaat een lange geschiedenis vooraf. "De polonaise is eigenlijk een Poolse hofdans", zegt polonaisedeskundige en programmamaker bij het Muziekgebouw Joost Heijthuijsen tegen Editie NL. 

Lijndans

In de traditionele variant werd er echter niet achter elkaar gelopen. "Het is eigenlijk een lijndans waarbij er naast elkaar in rijen wordt gelopen. Deze lijndans is later verder ontwikkeld naar de polonaise zoals we hem nu kennen." 

Allemaal
Lees ook:
Allemaal aan de solonaise: polonaise mag niet meer

De polonaise is al sinds begin vorige eeuw met carnaval verbonden. "En er zijn nog opnames van carnaval in Maastricht in de jaren '20 van de vorige eeuw, en daar zijn ook lijndansen in te zien. En die zijn ontwikkeld tot de meest simpele van de dans waarin we hem nu kennen, de polonaise."

Polonaiserecords

De polonaise is dus van oorsprong geen Nederlandse dans, maar hij is inmiddels niet meer uit ons land weg te denken. We zijn er ook erg goed in. Zo hebben we maar liefst twee Nederlandse polonaiserecords. Zo werd in Ridderkerk afgelopen september nog de langste polonaise gelopen, daar liepen 1218 mensen in mee. Het record voor de langste afstand afgelegd in een polonaise werd in 2020 neergezet door een carnavalsvereniging in Rossum: zij liepen maar liefst 25 kilometer in een polonaise.

 

Biertje
Lees ook:
Biertje met carnaval is het duurst in Eindhoven, prijzen kunnen verschillen

Vooral de eenvoud maakt de dans volgens Heijhuijsen zo populair, niet alleen tijdens carnaval. "Het gebeurde overal in het land en het heeft zich steeds meer geconcentreerd tijdens carnaval. Je haakt aan en je doet mee, en als je mensen tegenkomt dan trek je ze mee. Het is recht door zee, en daarom is er ook wel een grote polonaisebehoefte. Maar het is ook een punt om de Nederlandse kringverjaardag te doorbreken, het is vooral het gemak waarmee je het kan doen."

Zanger Frans Theunisz die door zijn nummer 'Sjeng Aon de Geng'  de 'Koning van de Polonaise' wordt genoemd.  

"Ik heb door heel Nederland opgetreden, niet alleen met carnaval maar ook op  Het Piratenfestijn waar negenduizend mensen in een polonaise liepen. Ik kan niet omschrijven wat de impact van een polonaise is. Het is aanstekelijke muziek, en ik ben er trots op dat ik heb mogen bijdragen aan de cultuur van heel Nederland, of je nou uit Groningen komt of uit Maastricht."

Bekijk ook:

00:49
Agenda carnavalsartiest Danny ramvol: '15 optredens per dag'