Ga naar de inhoud
Dier gewond

Ree beklemd in mechanisch hek, brandweer schiet te hulp

De ree kon door de brandweer bevrijd worden uit het hekwerk. Beeld © Dierenambulance Brabant Noord-Oost/Facebook

Een ree in het Brabantse Haps raakte gisteren gewond toen ze klem kwam te zitten in mechanisch hekwerk. De brandweer moest het arme dier bevrijden.

Het incident gebeurde aan de Beerseweg in Haps. Medewerkers van Dierenambulance Brabant Noord-Oost kwamen ter plaatse en schoten de ree te hulp. "Het angstige dier is door ons team direct afgedekt met een doek waarna zij voorzichtig de ree onderzochten", schrijft de Dierenambulance op sociale media.

Onmogelijk

Het lukte de medewerkers niet om het dier uit het hek te krijgen. "Helaas zat de ree ontzettend klem tussen hekwerk en muur én was het mechanisme van het hekwerk geblokkeerd geraakt, waardoor het onmogelijk was de ree te bevrijden." 

Daarom werd ook de brandweer opgeroepen, die grof geschut inzette om de ree te redden. "Doordat zij in staat waren het hekwerk te demonteren, kon de ree bevrijd worden uit haar benarde situatie."

Ree
Lees ook:
Ree vast in hek: 'Kan eigen breedte niet goed inschatten'

Het komt vaker voor dat een ree klem komt te zitten in hekwerk, vertelt een medewerker van de Dierenambulance aan Editie NL. "Zij lopen heel hard en schieten ook zo door hekwerk door. Maar als ze vast komen te zitten snappen ze niet dat ze weer achteruit moeten lopen. Vanwege de stress willen ze altijd vooruit."

Verwondingen

De ree kwam er ook niet zonder kleerscheuren vanaf. "Ze was gewond aan de achterkant, waar ze vastzat. En door los te willen komen, had ze ook verwondingen aan de pootjes." Daarom werd besloten het dier naar Wildopvang Brabant te brengen voor een check door de dierenarts.

De verwachting is dat ze spoedig herstelt. "Volgens de dierenarts is er een grote kans van slagen, maar het is altijd afwachten, want de stressfactor is groot. Als er van binnen iets kapot is, kan het dier in het ergste geval alsnog komen te overlijden", aldus de Dierenambulance.