Ga naar de inhoud
PETA

Geen rondje meer op draaimolenpaard: 'Mag een stokpaard straks ook niet meer?'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Een vrolijk ritje op een paard of leeuwtje in de draaimolen. Als het aan dierenrechtenorganisatie PETA ligt is dat niet zo onschuldig als het lijkt. Het zou namelijk het beeld kunnen scheppen dat dieren er alleen maar zijn voor ons vermaak. Toch zijn draaimolenexploitanten niet van plan de beelden te vervangen. "Richt je op echt dierenleed, niet op dieren van kunststof."

Het paard, varken of olifantje hoort volgens dierenrechtenorganisatie PETA niet thuis in de draaimolen. Het zou kinderen een verkeerd beeld geven over dieren. "Deze vorm van entertainment, hoe onschuldig het ook lijkt, heeft een effect op hoe we over deze dieren denken", laat Sascha Camilli van PETA aan Editie NL weten. "We willen benadrukken dat dit soort entertainment moet veranderen. Kinderen kunnen beter in auto's en vliegtuigjes zitten, dat is een beter alternatief."

Dierenrechtenclub
Lees ook:
Dierenrechtenclub PETA wil paarden uit draaimolens verbannen

Het zou kinderen namelijk het idee kunnen geven dat deze dieren er voor ons vermaak zijn. "Het rijden op paarden zorgt ervoor dat kinderen denken dat dieren voor ons entertainment zijn, net zoals kamelen, olifanten en dolfijnen. Veel van deze dieren hebben geen natuurlijke leefomgeving, worden geslagen en misbruikt."

Verkeerde keelgat

De oproep van PETA valt bij veel uitbaters van draaimolens in het verkeerde keelgat. Een woordvoerder van een sprookjespark dat, vanwege het radicale imago van PETA, liever niet met naam genoemd wordt, laat aan Editie NL weten dat hij denkt dat deze actie meer kwaad dan goed zal doen voor het imago van PETA. "Mogen kinderen straks ook niet meer spelen met een stokpaard of pluche dierenknuffel? Ik denk dat er een hoop misstanden zijn die op agenda moeten worden gezet, maar dit is er geen van."

Ook
Lees ook:
Ook PETA boos op Depay om foto's: 'Voorbeeld van onzekere man'

Ook Tiny Vermolen van Vermolen Kermis Nostalgie vindt dat PETA een beetje doordraait. "Het is een belachelijk verhaal", zegt Vermolen tegen Editie NL. "We hebben het over houten of kunststof dieren, dierenleed is hier niet aan de orde." Hij denkt dat PETA de pijlen beter op een andere vorm van dierenleed kan richten. "Als je problemen hebt met het gebruik van paarden, begin dan bij de paardenwedstrijden, daar gebeuren ongevallen. Maar we hebben het hier over dieren van kunststof om kinderen mee te vermaken, daar is helemaal niks verkeerds aan."

Pretparken

De Efteling laat aan Editie NL weten de discussie op de voet te volgen. "Maar we gaan vooralsnog niks aanpassen."

Ook Toverland laat van zich horen: "Wij vinden het fijn dat er organisaties zoals PETA zijn die zich inzetten voor dierenwelzijn." Ook dit pretpark zegt de discussie nauwlettend te volgen. "In Toverland hebben we een nostalgische carrousel, waarop – naast koetsen en draaitonnen – ook paarden te vinden zijn. We sluiten toekomstige aanpassingen niet uit."

 
Veel
Lees ook:
Veel hekken en gesloten attracties in de Efteling: 'Ik heb mijn abonnement stopgezet'

Slagharen, waar veel kunststof-paardjes hobbelen laat aan Editie NL weten dat ze het bericht van PETA met veel belangstelling hebben gelezen. "Bij ons is het nog niet eerder onderwerp van gesprek geweest. We zullen de ontwikkelingen zeker in de gaten blijven houden."