Ga naar de inhoud
Formatie

Omtzigt neemt gas terug: 'Grens aangeven is goed'

Omtzigt zat in 2021 thuis met een burn-out Beeld © ANP foto

Pieter Omtzigt van NSC doet voorlopig niet meer mee met de formatiegesprekken. Hij geeft aan er om inhoudelijke redenen niet bij te zijn, maar een woordvoerder van de partij laat ook weten dat Omtzigt moe is en daarom even rust neemt. Omtzigt kampte eerder met een burn-out. Heeft hij daardoor geleerd eerder op de rem te trappen? "Mensen herstellen vaak veel sneller dan ze eerder deden omdat ze op tijd rust nemen."

Nu Pieter Omtzigt vermoeid thuis zit en niet meer meedoet aan de formatiegesprekken is er binnen zijn eigen partij twijfel of hij het zware politieke werk wel aankan.

Hoe
Lees ook:
Hoe denkt Nederland over abrupte stop formatie?

Mensen die al eerder een burn-out hebben gehad kunnen volgens klinisch psycholoog Carien Karsten te maken krijgen met een terugval. Karsten begeleidt mensen die met een burn-out kampen en haar ervaring is dat veel mensen een terugval krijgen. "Ik denk dat het goed is dat iemand die een burn-out heeft gehad zijn grenzen aangeeft", zegt Karsten tegen Editie NL. "Eigenlijk voorspel ik altijd dat ze een terugval krijgen, al is dit geen diagnose voor Pieter Omtzigt." 

Burn-out

  • In Nederland hebben 1,6 miljoen mensen burn-outklachten. 
  • Ongeveer 240.000 komen werkelijk thuis te zitten. 
  • Als je je burn-out niet goed aanpakt, is het risico op een terugval 65 procent. 
  • Herstel je nog steeds niet goed, dan is de kans op een tweede terugval 95 procent. 

Bron: TNO, Bye Bye Burnout

"De een is gevoeliger voor een burn-out en voor stress dan de ander", gaat Karsten verder. "Als je een burn-out hebt gehad, dan blijft in de eerste periode het vermogen om stress te hanteren vaak krakkemikkig."

Sneller herstellen door eerder rust te nemen

Dat iemand die een burn-out heeft gehad opnieuw vermoeid raakt is dus niet gek. "Maar als je een terugval hebt, betekent dat niet dat je terug bij af bent. Gas terugnemen is onderdeel van je herstelproces. Mensen herstellen vaak veel sneller dan ze eerder deden omdat ze op tijd rust nemen."

Ook de situatie relativeren kan helpen. "Accepteer dat je even rust nodig hebt en dat je wat gas terugneemt. Na een week of twee ben je er weer bovenop. Acceptatie is onderdeel van het herstelproces."

Omtzigt:
Lees ook:
Omtzigt: 'Geleerd van burn-out'

Toch hoeft het niet meteen te betekenen dat Omtzigt een terugval heeft nu hij even rust neemt. De formatie is volgens politicoloog Julia Wolters ook een intensieve periode. "Ik denk dat we er als samenleving baat bij hebben om te realiseren dat politici ook mensen zijn", zegt ze tegen Editie NL. "Deze politici komen net uit een campagne, en dat vraagt veel van ze." Omtzigt kan dus ook gewoon moe zijn van de afgelopen periode. "Politici hebben ook gewoon een gezinsleven. Dus het helpt als we menselijk met ze omgaan als samenleving."