Ga naar de inhoud
Vlissingen

Zeeuwse stichting woest: 23 katten spoorloos na dumping havenbedrijf

Foto ter illustratie - Havenbedrijf in Zeeland liet 23 katten los achter station, nu zijn ze spoorloos Beeld © Getty Images

Het Zeeuwse havenbedrijf North Sea Port heeft zich de woede van Stichting Scheldekat op de hals gehaald nadat het 23 katten achter het station van Vlissingen heeft losgelaten. De katten zijn momenteel in geen velden of wegen te bekennen. "Hier zijn wettelijke en ethische grenzen overschreden."

"Onze grootste zorg is dat de katten hun hele leven zijn verzorgd", vertelt Marleen Drijger, voorzitter van Stichting Scheldekat. "Wij gaven ze eten en drinken. Nu lopen ze in de winterperiode ergens rond en moeten ze opeens gaan jagen. De meesten zullen dat niet eens kunnen."

De 23 katten maken deel uit van de honderd die stichting Scheldekat bezit in het gebied, gelegen in Vlissingen-Oost. Ze zijn allemaal gecastreerd en verblijven er al jaren op verzoek van de omliggende bedrijven om ongedierte, zoals muizen en ratten, in toom te houden. Maar in het broedseizoen van de meeuwen vorig jaar, tussen maart en juli 2023, vonden jagers ze ook regelmatig terug in de vossenvallen. 

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen vrezen run op katten met gevouwen oortjes: 'Kat heeft altijd pijn'

De vallen waren door Nort Sea Port uitgezet, volgens het havenbedrijf ter bescherming van een broedkolonie meeuwen. Daarom werden de gevonden katten ook uit voorzorg naar een andere plek gebracht, meldde het havenbedrijf afgelopen week. "Om zo de meeuwenkuikens te beschermen", schreef het bedrijf. 

Katten herplaatsen

Maar dat laatste is onzin, zegt Stichting Scheldekat vandaag tegen Editie NL. "Die katten doen niets tegen de meeuwenkolonie, want die worden bang van grote zilvermeeuwen", stelt Marleen Drijger, voorzitter van de stichting. Ze is niet te spreken over hoe Nort Sea Port te werk is gegaan. 

Volgens Drijger was de afspraak dat Scheldekat elke keer op de hoogte werd gebracht als er weer een kat was gevonden in een val. Het havenbedrijf voelde er immers niets voor om de katten in hetzelfde gebied weer vrij te laten. "Dat gebeurt ook met de meeuwen die gevangen worden", zegt Drijger. "Maar dat wilden zij niet, zij wilden het liefst de katten herplaatsen, met een kattenren, in een ander leefgebied. "

Stress en ellende

Herplaatsen kan volgens de voorzitter ook niet zomaar. Het zou de dieren onnodig veel stress en ellende opleveren, vertelt Drijger. De katten worden nu immers verzorgd, hebben eigen huisjes en krijgen door vrijwilligers van de stichting voeding en water. Voor vestiging op een nieuw terrein is niet alleen toestemming nodig, er moet sprake zijn van een vorm van toezicht en het moet veilig zijn voor zowel dier als mens.

Het havenbedrijf had voor herplaatsing vier locaties op het oog, die na een check door Drijger zelf, allemaal ongeschikt zijn.

Locaties voor herplaatsing

  1. In de buurt van knooppunt De Drie Klauwen: "Op 20 meter afstand van de Westers Scheldetunnelweg. Het verkeer rijdt daar 100 km/uur."
  2. Aan de tegenovergestelde zijde van de Westers Scheldetunneweg: "Op een een stuk kale grond, zonder bomen of struiken en te midden van de drukke weg die zich splitst in drie wegen."
  3. Mooi in het groen: "Maar wel naast een heel druk fietspad, dat gebruikt wordt door fietsers, brommers én auto's. Er is ook geen bebouwing, dus een eventuele kattenren staat daar in het zicht. Iedereen kan die katten daar iets aandoen of mensen kunnen hun eigen katten daar komen dumpen."
  4. Achter station Vlissingen: "Naast het perron, op een soort schiereilandje, met aan beide kanten water. Er ligt daar ook een weg waar verkeer doorheen gaat. Daar kun je geen kattenren neerzetten."

Op zoek naar een middenweg, zocht Drijger daarom mee naar een alternatieve vestigingsplaats en die leek te zijn gevonden. "Een plek zonder druk verkeer, met groen, veel ruimte en met een zeemanshuis dichtbij en dus mensen in de buurt die een oogje in het zeil kunnen houden." 

Ethische grenzen

Die werd ook voorgelegd aan Nort Sea Port, waarna in november een uitnodiging volgde om begin januari rond de tafel te gaan. Er nadert immers weer een nieuw broedseizoen van de meeuwen. Maar tot grote verrassing van de kattenstichting, meldt het havenbedrijf pas in dat gesprek dat er vijf vossen zijn gevangen, maar ook 23 katten. Die zijn echter niet volgens afspraak teruggeven aan Stichting Scheldekat, maar uitgezet achter station Vlissingen.

En nu zijn ze zoek: van alle 23 katten is geen spoor te bekennen. "Het gaat heel veel over grensoverschrijdend gedrag: hier zijn wettelijke en ethische grenzen overschreden, een gebrek aan fatsoen tegenover mensen en dieren." De stichting doet aangifte vanwege 'verduistering van hun eigendom' en deelt via sociale media haar verhaal, in de hoop bruikbare tips te ontvangen.

Nort Sea Port was vandaag helaas niet bereikbaar voor commentaar.