Ga naar de inhoud
Anime

Japanse animatie verovert ook Nederland: 'Netflix staat er vol mee'

The Boy and the Heron draait vanaf vandaag in de bioscoop. Beeld © Studio Ghibli

Sinds woensdag draait The Boy and the Heron ook in de Nederlandse bioscoop. Het is een anime: een typisch Japanse animatiefilm. De film is wereldwijd al lovend ontvangen. Ook in ons land wordt anime steeds bekender onder het grote publiek.

The Boy and the Heron is geregisseerd door de geroemde regisseur Hayao Miyazaki en gaat over een jongen die zijn moeder verliest tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De 82-jarige Miyazaki regisseerde eerder de Oscarwinnende anime-film Spirited Away in 2001.

Online anime-films

Volgens Casper Wits, hoogleraar Oost-Azië Studies aan Universiteit Leiden, is de Oscar voor Spirited Away het startpunt geweest van de toenemende populariteit van anime. Het is lang geen ver-van-je-bedshow meer. "Mensen hebben steeds meer algemene kennis over anime", zegt Wits.

Verkoop
Lees ook:
Verkoop manga's door het dak: uitgever komt met Nederlandse variant

Dat komt door diverse ontwikkelingen. "Netflix staat bijvoorbeeld ook vol met anime-films, die vaak bekend zijn onder jongeren", gaat Wits verder. "Het werd de afgelopen jaren bovendien ook makkelijker om anime-films online te kijken."

Hij gaat verder: "Mensen die zich aanmelden voor Oost-Azië Studies aan de Universiteit Leiden, zijn vaak ook geïnspireerd door die films en door manga, de Japanse strips. Maar voor mensen die geen anime kijken, voelt het misschien nog steeds een beetje als een subcultuur."

Altijd al populair

Dat terwijl anime in principe voor iedereen is. "Het is eigenlijk animatie voor kinderen én volwassenen want dit is echt voor alle leeftijden", vertelt filmkenner Rudi de Boer. "De anime-film was altijd al populair, maar wel met een kleine fanschare. Dat veranderde door Studio Ghibli." De Japanse filmstudio heeft al meer dan 20 animatiefilms uitgebracht en nu dus The Boy and the Heron.

Ondanks de toegenomen populariteit van anime blijft het een niche, zegt De Boer. Dit in tegenstelling tot de groeiende populariteit van bijvoorbeeld Zuid-Koreaanse films, zoals Parasite en Train to Busan. "Bij Zuid-Koreaanse films zie je dat het ook meer overslaat naar een groot publiek."

Japanse
Lees ook:
Japanse hoofdmassage als oplossing tegen haaruitval: werkt het echt?

De filmexpert durft te stellen dat de echte filmkenner anime-films vaak zelfs beter vindt dan Disney-films. "Er wordt nog meer aan de fantasie overgelaten", legt De Boer uit. "In Spirited Away heb je bijvoorbeeld een enge en een lieve heks, maar die zijn precies hetzelfde getekend."

Nieuw en verrassend

Verder zijn Japanse films voor het westers publiek vooral heel verrassend. "Japanners groeien op met verhalen die ze allemaal kennen, zoals in de Japanse horrofilm The Ring, waarbij een meisje uit een tv kruipt. Die verhalen zijn in Japan al lang bekend. Maar voor ons zijn ze nog echt nieuw en daardoor verrassend."

"Je ziet het ook bij het aanbod van verschillende streamingsdiensten, daar is echt veel anime beschikbaar. Zou dus zomaar kunnen dat 2024 het jaar van de Japanse anime wordt", aldus De Boer.