Ga naar de inhoud
Zo versier je je kerstboom

Stroopwafels en satisfyer in de kerstboom: 'Aparte ornamenten populair'

Foto ter illustratie Beeld © itsapresent.nl

Of je kerstboom nou echt, nep, dennengroen of fluorescerend roze is: zonder kerstversiering is hij níet compleet. Geen idee van waar je moet beginnen? Dit is waarom de kerstboom versieren eigenlijk bijna niet fout kan gaan.

Volgens Saskia de Laat van kerstblog Christmaholic, bestaat de basis van een kerstboom optuigen uit drie stappen: "Eerst de boom neerzetten, dan de lampjes erin hangen en daarna de ornamenten. En als je een hekel hebt aan de lampjes uit elkaar halen, koop dan een zogenoemde 'pre-lit kerstboom', waar de lampjes al in verwerkt zitten."

Toevoeging aan interieur

Maar met lampjes alleen zijn er we er nog niet. Wat betreft de overige versiering, is er volgens De Laat de afgelopen jaren een trend zichtbaar: mensen laten hun kerstboom matchen met de inrichting van hun huis.

"Voor steeds meer mensen is het een toevoeging aan het interieur", zegt de kerstexpert. Ook bedrijven slaan erop aan. "Voor elke woonstijl is er een kerststijl. Bedrijven willen voor iedere smaak iets aanbieden."

Online
Lees ook:
Online gekochte kerstboom lijkt niet op foto: mag dat?

Dat maakt versiering uitkiezen wellicht al eenvoudiger. "Je hebt altijd een basis", zegt De Laat. "Voor mij zijn dat warme en natuurlijke kleuren zoals bruin, groen, oranje. Maar andere mensen houden weer meer van kleurrijk."

In de kleuren van jouw voorkeur kun je dus je versiering in huis gaan halen. Zo is de kerstbal nog altijd geliefd, maar heb je tegenwoordig ook talloze ornamenten, versieringen die je wel in de boom kunt hangen maar die níet lijken op een gewone kerstbal.

Aparte ornamenten

"Vroeger had je de kerstbal, een pegel en dennenappeltjes", gaat De Laat verder. "Tegenwoordig heb je veel aparte ornamenten, zoals een satisfyer (een seksspeeltje red.). Maar je hebt hebt ook een stapeltje stroopfwafels of een ornament in de vorm van een kleine typemachine, bijvoorbeeld." 

Een
Lees ook:
Een groenere kerst: duurzame keuzes voor jouw boom

Bijna niets is taboe. Sommige traditionele versieringen, verdwijnen wel uit beeld. "Als er iets 'uit' is, is dat de kerstslinger", zegt De Laat. "Dat wordt bijna niet meer gedaan. Er zijn wel nog steeds mensen die jaarlijks dezelfde doos met kerstspullen van zolder halen vanwege de jarenlange traditie."

Uiteindelijk kun je het volgens De Laat eigenlijk niet fout doen, als het om kerstversiering gaat. "Kerst is voor iedereen anders", zegt de Laat. "Je moet jouw boom zo versieren dat je er zelf blij van wordt, gewoon doen wat je zelf mooi vindt."