Ga naar de inhoud
Show Her Love

Initiatief voor meer vrouwen in Top 2000: 'Ontzettend scheve verhouding'

Dit jaar vindt de 25ste editie plaats van de Top 2000 Beeld © ANP

Staan er te weinig vrouwelijke artiesten in de Top 2000? Als het aan Maaike Langendoen ligt wel. Zij startte daarom het initiatief Show Her Love, met als doel: zorgen dat meer mensen op een vrouwelijke artiest stemmen. "Mensen baseren hun stem op de huidige Top 2000."

Show Her Love is een knipoog naar het nummer Show Me Love van Robin S.  "Het is een lekker nummer, maar de titel past ook goed bij onze boodschap", zegt Langendoen. "Wij vragen mensen om hun favoriete vrouwelijke artiesten dit jaar wat extra liefde te tonen met een stem. Niet alleen verdienen ze die, ze hebben hem ook hard nodig."

Niet
Lees ook:
Niet alleen The Prodigy: ook deze artiesten pasten hun songteksten aan

De initiatiefnemer ziet namelijk dat vrouwen al jaren achterblijven in de Top 2000. "Slechts 19 procent van de lijst is vrouw", zegt ze. "Als we gaan inzoomen op de top 100 van die Top 2000, dan staan er maar zes nummers in van vrouwen."

'Scheve balans'

Op dit moment is Miss Montreal de hoogst genoteerde vrouw in de lijst. Zij staat op plek 38 met het nummer Door de Wind. "Dat betekent dat je na dat nummer vier uur en twintig minuten naar muziek luistert zonder nog een vrouw te horen. Wij vinden dat een ontzettend scheve man-vrouwverhouding."

Die verhouding is in de gehele muziekindustrie al een hele tijd uit balans, vertelt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek. "De industrie is altijd al gedomineerd geweest door mannen, dat waren ook de belangrijkste artiesten. Het is altijd een 80-20-verhouding geweest."

Stemgedrag

Daarnaast denkt de hoogleraar dat meer mannen dan vrouwen een stem uitbrengen voor de Top 2000. "En dan krijg je ook weer dat die meer op mannen stemmen", zegt hij. "Dus als je meer vrouwen in de lijst wil, moet je er ook voor zorgen dat meer vrouwen stemmen. Die kiezen meestal voor vrouwelijke artiesten."

Opnames
Lees ook:
Opnames Top2000 Quiz met Matthijs van Nieuwkerk gaan niet door

Initiatiefnemer Langendoen denkt niet dat mensen heel bewust op een man of juist een vrouw stemmen. Wel denkt ze dat stemkeuzes onbewust kunnen worden beïnvloed. "Zo zijn er veel mensen die hun stemlijsten baseren op de huidige Top 2000. Als je dan ziet dat slechts 19 procent van die lijst bestaat uit vrouwen, dan is het ook ontzettend moeilijk om daar tussen te komen."

Media-aandacht

Een beetje media-aandacht kan wel helpen. Zo werd Door de Wind een daverend succes door Beste Zangers en stond Running Up That Hill van Kate Bush ineens weer in de hitlijsten door de serie Stranger Things. "Daarom dachten wij: laten we een duit in dat zakje doen en mensen oproepen om dit jaar op hun favoriete vrouwelijke artiest te stemmen."