Ga naar de inhoud
Lijstje Booking.com

Valkenburg in top 10 trending reisbestemmingen, maar wat zegt dat eigenlijk?

Valkenburg. Beeld © Getty Images

Wil je op vakantie naar een bestemming die hot en happening is? Dan moet je volgens Booking.com in Valkenburg zijn. De Zuid-Limburgse plaats staat in de top 10 trending reisbestemmingen voor 2024. Hoewel het de eerste Nederlandse stad is die deze toplijst haalt, doken diverse plaatsen in ons land al in andere lijstjes op. Hoe betrouwbaar zijn dit soort prijzen eigenlijk?

Valkenburg behoort tot de top 10 bestemmingen die afgelopen jaar het hardst zijn gestegen in populariteit op Booking.com. Daarom bestempelt de boekingssite het stadje – dat zo'n 18.000 inwoners telt – tot een van de trending reisbestemmingen voor komend jaar.

Anya Niewierra, algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, is blij verrast door het nieuws. "We staan op een lijst met plekken zoals Buenos Aires. Dat hadden we écht niet verwacht", zegt ze tegen Editie NL. "En nee, we hebben geen samenwerking met de boekingssite."

De volledige top 10

De plaatsnamen staan op willekeurige volgorde.

  • Beppu, Japan
  • Vlorë, Albanië
  • Mérida, Mexico
  • Portland, Oregon, Verenigde Staten
  • Buenos Aires, Argentinië
  • Chemnitz, Duitsland
  • Rotorua, Nieuw-Zeeland
  • Panglao, Filipijnen
  • Cairns, Australië
  • Valkenburg, Nederland

Toerisme in Valkenburg

Het gaat al jaren goed met het toerisme in Zuid-Limburg. "Er is veel geïnvesteerd in de omgeving", vertelt Niewierra. "Daarnaast zijn we gaan kijken hoe wij ons onderscheiden ten opzichte van andere bestemmingen. Wat tekent ons? Wat is niet kopieerbaar? Daar zijn we op gaan inzetten."

Zo is er de 'Route des Vins'. "In Zuid-Limburg zijn de meeste wijnmakers te vinden. 33 procent van de Nederlandse wijnen komt hier vandaan. We hebben wijnroutes aangelegd rondom de wijngaarden. Daarnaast tekent bijvoorbeeld de mergel (een krijtgesteente) ons, en de goudgele kerken en kastelen."

Dat is terug te zien in de toerismecijfers. "We hebben in Valkenburg veel dagjesmensen, maar er blijven ook bezoekers overnachten. We zitten rond de 1,2 miljoen overnachtingen per jaar. In Zuid-Limburg zijn het er rond de 6,5 miljoen, dus Valkenburg is een heel grote speler. Veel toeristen komen uit eigen land, maar we zien ook veel Duitsers en Belgen. En rondom de kerst zien we ook mensen uit Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk."

Niewierra hoopt met behulp van de top 10 nog bekender te worden. "Op dit moment zien we vooral gezinnen met kinderen en de generatie babyboomers. Nu willen we ons meer richten op de millennial." 

Veel lijstjes

Het komt vaker voor dat een Nederlandse steden, provincies of zelfs buurten in top 10-lijstjes terecht komen.

'Nuchter naar kijken'

Volgens toerismestrateeg Isabel Mosk is het een groot compliment voor Valkenburg. "Dit kan het toerisme zeker helpen", vertelt ze.

Toeristen
Lees ook:
Toeristen betalen volgend jaar op drukke dagen in Venetië 5 euro

Maar Mosk plaatst ook een kanttekening bij de top 10, die niet aangeeft wat onder aan de streep de populairste bestemmingen zijn. "De meeste overnachtingen worden nog altijd geboekt in Amsterdam. Voor deze top 10 is alleen gekeken naar de stijging in het aantal boekingen op Booking.com."

Bovendien zijn niet alle accommodaties bij deze boekingssite aangesloten. "Vooral in steden is Booking.com populair", zegt de toerismestrateeg. "Maar op de Waddeneilanden zijn bijvoorbeeld veel kleinere accommodaties die er niet op te vinden zijn. De provincie Gelderland is ook populair, maar daar boeken mensen veel via Airbnb, natuurhuisje.nl en vakantieparken. Het is daarom altijd goed om nuchter naar dit soort lijstjes te kijken."