Ga naar de inhoud
Actie horecazaken

Weg met patat en pizza: 'Kindermenu's in restaurants moeten gezonder'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Kipnuggets met patat, mayo en appelmoes, of een pannenkoek met poedersuiker. Kindermenu's zijn in veel horecazaken fantasieloos, vindt een aantal horecazaken in de gemeenten Nissewaard & Voorne aan Zee. Zij denken dat zowel ouders als kinderen het liever anders zien en zij passen daarom hun menukaarten aan.

Het aanpassen van de menukaart is een makkelijke manier om kinderen gezonder te laten eten, zegt Sander Smit van restaurant Aan Zee, een van de restaurants die meedoen aan de actie. "Als je geen frikandel op de menukaart zet, kunnen kinderen die ook niet kiezen." 

Bovendien denkt hij dat veel kinderen ook zelf best gezond zouden willen eten. "Kinderen kennen van huis uit veel meer dan een restaurantmanager of chef-kok denkt."

Daarom zijn de ondernemers een actie gestart waarbij kinderen van basisscholen uit de regio hun eigen droommenu mogen samenstellen. Het resultaat: veel kleurige tekeningen waarop groente en pasta te vinden zijn. Meerdere restaurants in de regio hebben inmiddels hun 'saaie kindermenu' omgetoverd in een minder standaard versie met bijvoorbeeld pasta met garnalen, witvis, pokébowls en kleurige wraps.

Te grote porties

Kinderdiëtist Olga Benjamin vindt het een mooi initiatief. "Het is goed om te beseffen dat kinderen echt weleens iets ongezonds mogen, maar we zien liever dat ze alles kunnen proeven in plaats van elke keer hetzelfde kindermenu voorgeschoteld te krijgen", vertelt ze aan Editie NL. "Dat maakt gezond kiezen heel moeilijk, zelfs al wil je het."

Luncht
Lees ook:
Luncht jouw kind gezond genoeg? Deze onderzoekers denken dat het veel beter kan

Benjamin is daarnaast niet te spreken over de weinig aantrekkelijke opmaak van de borden en de te grote porties. "Terwijl we weten dat kinderen beter eten als er kleinere hapjes worden voorgeschoteld die er kleurrijk uitzien."

Gezonder en diverser

Ook ouders zien kindermenu's graag gezonder, zegt Wendy van Poorten, hoofdredacteur van het tijdschrift Ouders van Nu. Uit een enquête van het blad blijkt dat veel ouders de menu's eenzijdig vinden. "89 procent van onze volgers vindt dat het beter kan. Het mag van hen diverser en gezonder."

Of het helpt om gezonde opties aan de kindermenu's toe te voegen, vraagt ze zich af. "63 procent gaf aan dat-ie het kind zelf laat kiezen in restaurants. Dan kun je wel gezonde opties op de kaart zetten, maar de vraag is of een kind dan voor de groenteschotel gaat, of toch de pannenkoek kiest", zegt Van Poorten. 

Gratis
Lees ook:
Gratis maaltijden voor scholieren: waarom goed ontbijten zo belangrijk is

Maar met kleine aanpassingen denkt ze dat restaurants ver kunnen komen. "Gewone frietjes zijn makkelijk te vervangen door zoete-aardappelfriet. Dat is niet ingewikkeld, en toch heb je er dan weer wat enthousiaste ouders bij. Het is aan de horeca om stappen te maken."

Halve porties

Kinderdiëtist Benjamin raadt restaurants daarnaast aan om halve porties aan te bieden van de 'gewone' gerechten op de kaart. "Zo kunnen kinderen meedoen met de ouders."