Ga naar de inhoud
Verjaardagskaart overleden jongen

Oeps, niet alleen de Efteling feliciteert overledene: 5x ongepast bericht

Vrouw ontvangt felicitaties Efteling voor overleden zoon. Beeld © Efteling/Facebook Annemieke van Brenk

Een verjaardagskaart is normaal gesproken een attent gebaar, maar in sommige gevallen kan het pijnlijk en zelfs een tikkeltje ongepast uitvallen. Zo ontving een moeder onlangs felicitaties van de Efteling voor de verjaardag van haar overleden zoon én een uitnodiging om samen in het park feest te komen vieren. Foutieve post komt veelvuldig voor, in deze gevallen ging het eerder mis.

Annemieke van Brenk deelt via Facebook haar ongeloof over het bericht dat ze ontving van de Efteling. "En dan krijg je een felicitatie binnen. Nog nooit gekregen voor één van de kinderen", schrijft ze.

In de post heeft ze een foto bijgevoegd van de opmerkelijke digitale verjaardagskaart. "Er is er een jarig, hoera hoera!", staat er in dikgedrukte rode letters, gevolgd door de tekst: "Wat leuk dat Joey * (overleden 28-09-1994) jarig is! Komen jullie een klein feestje in de Efteling vieren? De Sprookjesbosbewoners kunnen niet wachten om jullie te feliciteren!"

De felicitaties gaan gepaard met een kortingscode om eenmalig 12 euro verjaardagskorting te krijgen op maximaal zes Efteling-tickets. 

'Geen
Lees ook:
'Geen reclamepost meer na dood familielid'

Voorkomen in de toekomst

Aan Omroep Brabant legt de Efteling uit hoe het mis kon gaan: "Onze gasten vullen zelf de namen van de gezinsleden in en de verjaardagsmail wordt dan automatisch verstuurd. Mevrouw heeft achter de voornaam zelf 'overleden' gezet, maar dat herkent ons systeem zo niet. We gaan wel kijken hoe we dit soort situaties kunnen voorkomen, want dit is natuurlijk erg vervelend."

Een foutief bericht zit in een klein hoekje, blijkt uit vijf eerder missers.

1. 'Uw partner is overleden'

Afgelopen maand werden 146 75-plussers in de gemeente Roermond opgeschrikt met een brief die suggereerde dat hun partner was overleden. Elk kwartaal stuurt de gemeente twee brieven uit: één naar 75- en 80-jarige ouderen om hen te informeren over het bestaan van een seniorenadvisieur. En één gericht aan ouderen om hen te informeren over het overlijden van hun partner. Het college van Burgemeesters en Wethouders verklaarde in een brief aan de gemeenteraad dat de eerste groep per ongeluk de verkeerde brief had ontvangen.

2. Ter info: regiotaxi overgenomen

In juni van dit jaar gebeurde een vergelijkbaar incident bij de gemeente Almelo, die haar inwoners wilde informeren over het feit dat de regiotaxi Almelo per 1 juli zou worden uitgevoerd door Connexion. Door een foutje was een verkeerd bestand gebruikt voor de adressen. Daardoor ontvingen zowel mensen die geen gebruik meer maken van de regiotaxi als overledenen de brief.

3. Foutieve condoleance

Ook andersom gaat het soms mis. Zo ontving de toen 72-jarige Riet Mullekes uit Rijswijk in 2021 een brief waarin de gemeente haar man Koos condoleerde met het verlies van zijn vrouw. Dat terwijl mevrouw Mullekes juist springlevend was en haar man Koos in 2019 was overleden. 'Ik word hier zeer droevig van', vertelde de weduwe aan Omroep West.

Koning
Lees ook:
Koning feliciteert koppel met jubileum, man blijkt overleden

4. Jarig op Facebook

Foutieve felicitaties zijn vooral menselijk, bleek ook toen Henk Krol, niet één maar twee keer overleden personen openbaar feliciteerde vanwege een herinnering op Facebook. De eerste keer gebeurde dat op de verjaardag van Joost Zwagerman, waarna hij beloofde in het vervolg nog beter op te letten. Maar op de verjaardag van een horecaondernemer in Leeuwarden ging het daarna toch weer mis. "Maak van deze eerste koude maandag van dit seizoen een leuke, feestelijke, onvergetelijke en vooral gezellige verjaardag", schreef hij op de Facebook-wall.

5. Felicitaties van de koning

Een brief van de koning is altijd bijzonder, maar de brief die mevrouw Bakker ontving, zorgde vooral voor verdriet en verbazing. Het stadhuis van Leidschendam-Voorburg feliciteerde in naam van de koning het echtpaar Bakker met hun 60-jarig jubileum. Door een foutje van het stadhuis, was de koning namelijk niet op de hoogte van het feit dat meneer bakker enkele weken eerder was overleden. "Mijn moeder heeft er erg om moeten huilen”, vertelde de zoon van mevrouw Bakker aan het Algemeen Dagblad.