Ga naar de inhoud
Oorfonds

Weinig bekend over tinnitus bij kinderen: 'Moeilijk vast te stellen'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Dat tinnitus bij volwassenen tot grote problemen kan leiden, is bekend. Maar volgens KNO-artsen loopt ook een onbekend aantal kinderen met deze aandoening rond. Het probleem is alleen dat het stellen van een diagnose een stuk ingewikkelder is. Het Oorfonds heeft 15.000 euro opgehaald om daar verandering in te brengen.

Zo’n 10 procent van alle mensen heeft last van oorsuizen, zo blijkt uit cijfers van UMC Utrecht. Voor een groot deel is dat ongemak beperkt. Maar voor ongeveer 2 procent van de mensen betekent oorsuizen ook echt een achteruitgang van levenskwaliteit. 

Hoeveel kinderen tinnitus hebben, is onbekend. Ook wat de aandoening precies met kinderen doet is niet duidelijk. "De aandacht is de afgelopen jaren vooral uitgegaan naar volwassenen", vertelt KNO-arts Diane Smit van UMC Utrecht.

Tinnitus begrijpen

Bij kinderen is het ook moeilijker om tinnitus vast te stellen. "Het is lastiger om kinderen te onderzoeken, want het moet goed begrijpen wat je precies bedoelt", zegt Smit. "Het horen van een piep of een rinkel: wat is daarvan tinnitus en wat is een gewoon, alledaags geluid? Dat moet je een kind eerst uitleggen."

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van tinnitus zijn:

  • gehoorverlies door ouderdom.

  • beschadiging door lawaai (bijvoorbeeld een ontploffing of muziek in een discotheek).

  • een ongeval (met als gevolg bijvoorbeeld beschadiging van de schedelbasis).

  • bijwerking van medicijnen.

Bron: UMC Utrecht

Met behulp van de 15.000 euro die het Oorfonds heeft verzameld, hopen onderzoekers te achterhalen hoe groot het probleem onder kinderen in Nederland is. "Door een methode te ontwikkelen om tinnitus bij kinderen te meten, hopen we te kunnen zeggen of we ons zorgen moeten maken en of we behandelingen moeten ontwikkelen voor deze doelgroep", zegt KNO-arts Smit.

Maatregelen

Wil je je kind beschermen? Een koptelefoonverbod is volgens Smit niet nodig. "Je kunt er wel op letten dat je een goede koptelefoon of oortjes gebruikt waarbij het geluid direct de gehoorgang in loopt. Daardoor heb je geen last van achtergrondgeluid en hoeft het geluid niet heel hard. Ook kun je een volumebegrenzer instellen op je telefoon, of een koptelefoon kopen met zo'n begrenzer."

De onderzoekers hopen snel te starten met het onderzoek. Wanneer de eerste resultaten verschijnen is nog niet bekend.