Ga naar de inhoud
Goed idee vinden deskundigen

Grote invloed 50-plussers op verkiezingsuitslag: kiesleeftijd naar 16 jaar?

De online StemWijzer van ProDemos in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing 2023. Beeld © ANP

Door de vergrijzing hebben oudere kiezers een grote invloed op de verkiezingsuitslagen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vijftigplussers zijn goed voor 81 zetels, tegenover 69 zetels voor kiezers onder de 50 jaar. Volgens deskundigen kan de kiesleeftijd prima naar 16 jaar om de uitslag te balanceren.

Het idee is dat hoe eerder je jongeren bij de politiek betrekt, hoe jonger ze ook leren om een persoonlijke mening hierover te vormen. "Jongeren hebben ook hele andere belangen die ook gewaarborgd moeten worden", zegt politicoloog Linda Bos.

Volgens Bos zijn jongeren verstandig genoeg. "Het niveau van politieke kennis varieert sowieso al door de hele bevolking, en die hebben ook allemaal recht om te stemmen. Waarom dan niet al als je 16 jaar bent?"

Uitgesproken ideeën

Ontwikkelingspsycholoog Krista Okma is het daarmee eens. "16-jarigen zitten nog in hun eigen belevingswereld met leeftijdsgenoten", zegt Okma. "Het is ook goed als jongeren vanaf jonge leeftijd al nadenken over politiek."

Volgens Okma krijgen jongeren al veel input. "Via sociale media kun je steeds jonger wijs worden", legt de psycholoog uit. "Ze hebben bijvoorbeeld uitgesproken ideeën over klimaat en technologie, dan is het dus op z'n plaats dat je daarover mee mag beslissen."

Veel
Lees ook:
Veel jongeren voor het eerst naar de stembus: 'Vind dat wij meer inspraak moeten hebben'

En kennis die er nog niet is, kan nog komen. "Je zit op die leeftijd vaak nog op de middelbare school en stemmen is een logisch onderdeel van maatschappijleer", zegt Okma. "Docenten kunnen begeleiden in het besluitvormingsproces door jongeren bijvoorbeeld mee te geven welke programma's er allemaal zijn en daar gezamenlijk naar kijken en inlezen."

Leren nog veel

Daar sluit politicoloog Bos zich bij aan. "Alle leerlingen krijgen maatschappijleer: over de inrichting van het staatsstelsel en hoe democratie werkt." Sterker nog, volgens Bos zijn jongeren zelfs beter geïnformeerd, juist omdat ze op school nog veel leren. "Meer dan oudere mensen." Bovendien zijn ze ook meer mediawijs. "Over hoe je echte van onechte info kan onderscheiden bijvoorbeeld. Dat hebben ouderen niet."