Ga naar de inhoud
112

Politie vindt na vergeefse reanimatie briefje bij auto: 'Matige parkeeractie'

Agenten van politie Oude Maas in Rotterdam troffen na een vergeefse reanimatie een kritisch briefje aan bij de auto. Beeld © Politie_oude_maas/Instagram

Een voorbijganger in Rotterdam wilde zaterdag graag zijn teleurstelling uiten over een foutgeparkeerde politieauto. ‘Matige parkeeractie, jammer’, luidde de handgeschreven boodschap op een plakbriefje. De agenten vonden het briefje op een zijspiegel, toen ze terugkeerden van een vergeefse reanimatie. Ze reageren via sociale media: “Bedenk dat u niet altijd weet wat er in een politievoertuig gebeurt.”

Agenten van politie basisteam Oude Maas gingen af op een melding van een reanimatie. "Tijdens dit incident hadden we niet de tijd eerst ons voertuig in te parkeren, elke seconde telt", schrijft de politie op Instagram. De inzet van de hulpdiensten mocht niet baten. "Helaas heeft het slachtoffer het niet gered." 

Bewuste keuze

Na afloop troffen de agenten het opmerkelijk briefje met de boodschap aan op de linkerzijspiegel. "Vaak krijgen we deze opmerkingen", vervolgt de politie. "'Parkeer eens in een vak! Waarom rijden jullie op het fietspad? Jullie rijden door rood zonder sirene!'"

De politie wil duidelijk maken dat het over weloverwogen beslissingen gaat. "We maken deze keuzes bewust en we hebben niet altijd de sirene aan. Bedenk dat u niet altijd weet wat er in een politievoertuig gebeurt."

Tal van redenen

De verkeersregels gelden voor iedereen, maar niet altijd voor de hulpdiensten, dus ambulance, brandweer en de politie. "Er zijn tal van redenen te bedenken voor waarom politieagenten soms de verkeersregels overtreden", vertelt Bobby Markus, woordvoerder van de landelijke politie aan Editie NL.

Agenten schatten veelal zelf in of het noodzakelijker is om verkeersregels te overtreden. Zo kan het voorkomen dat ze vanwege een verdachte situatie of voor een ondervraging een keer dubbel geparkeerd staan, of op de stoep.

Politie
Lees ook:
Politie bezoekt tientallen bezitters kinderporno: 'Volgende keer word je opgepakt'

"Stel dat ze af moeten op een melding van huiselijk geweld", legt Markus uit. "En de parkeerplekken in de straat staan vol, dan gaan ze niet rondjes rijden om een vrije plek te vinden."

Tegelijkertijd is het volgens de woordvoerder hoogst uitzonderlijk voor de politie om op een invalidenplek te parkeren. "Je mag ervan uitgaan dat ze dat niet zomaar zullen doen. Er wordt wel rekening gehouden met de omgeving, maar soms moet je snel ter plaatse."

Toestemming

Daarbij mag de politie in noodgevallen besluiten om door rood te rijden, of bij een melding via de vluchtstrook een file omzeilen. "Dat soort zaken en het gebruik van optische en geluidssignalen, dus zwaailichten en sirenes, sluit je kort met de meldkamer", vervolgt Markus. "Als er sprake is van een overval, de verdachte is op de vlucht en agenten bevinden zich in die omgeving, dan krijg je toestemming om bijvoorbeeld rood licht te negeren."

Afsluitend: "Uiteraard wel rekening houdend met de veiligheid van de overige deelnemers. Daarom moet er bij kruispunten ook altijd afgeremd worden om zeker te zijn dat andere weggebruikers ook weten wat er aan de hand is. Het is steeds weer inschatten: is het veilig voor onszelf en voor de overige weggebruikers om dit te doen?"