Ga naar de inhoud
Nederlandse Vereniging voor Autisme

Pascal organiseert datingevent voor mensen met autisme: 'Contact maken moeilijk'

Pascal van IJzendoorn

Een datingevenement, speciaal voor mensen met autisme. Dat organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) morgen in Heerhugowaard. Het kan voor mensen die autisme hebben namelijk moeilijk zijn om hun gevoelens te duiden. Is het gewoon spanning of zijn het vlinders? "Dat maakt het heel lastig om te bepalen of je verliefd bent."

Een coördinator van de NVA kwam met haar team op het idee, vertelt collega en secretaris Pascal van IJzendoorn. "Zij zag veel mensen voorbijkomen die met het liefdesvraagstuk worstelen", vertelt hij aan Editie NL. "Waar moeten ze beginnen en hoe komen ze met mensen in contact? Dat is wat moeilijker voor wie autisme heeft."

'Nu
Lees ook:
'Nu weet ik dat er niets mis is met me': Isabelle (33) is blij met diagnose autisme

"Wat is gepast en wat is niet gepast?" Doordat het soms moeilijk is om dat te beoordelen, kan het ook zorgen voor onzekerheid. "Daardoor kun je de neiging krijgen om je terug te trekken en dat maakt contact maken op zich al moeilijk."

Gevoelens duiden

Van IJzendoorn weet er het een en ander van, want hij heeft zelf autisme. Inmiddels heeft hij een vriendin, maar hij vond het duiden van gevoelens moeilijk toen hij jong was. "Als je verbinding voelt met iemand dan voel je vlinders in je buik, maar sommige mensen met autisme vinden het moeilijk om te ontdekken wat dat gevoel is", vertelt hij. "Dat gevoel kan er ook zijn als je het spannend vindt om weer naar de tandarts te gaan."

Moeder
Lees ook:
Moeder met autisme: 'Alles waar ik onrustig van word, komt samen in een baby'

Het zorgt dus voor allerlei vraagstukken. "Wat betekent het als je met iemand in contact komt? Is het een verliefd gevoel, spanning of voel je seksuele aantrekking? Het maakt het allemaal erg lastig om te duiden of je verliefd bent."

Van IJzendoorn denkt dat mensen zonder autisme meer vertrouwen op hun gevoel. "Mensen met autisme hebben juist meer de neiging op hun gevoel te beredeneren." Volgens hem heeft dat zijn weerslag op alles, ook hoe je je gedraagt richting een ander. "Het maakt het wat onhandig, en dat kan voor een ander een afknapper zijn."

Acht matches

Met al deze worstelingen willen de vrijwilligers van NVA mensen morgen helpen tijdens het evenement. Er ging al veel voorbereiding aan vooraf: zo hebben Van IJzendoorn en zijn collega's zorgvuldig acht matches gemaakt uit vijftig aanmeldingen. "We hebben hen ook gevraagd waar hun kwetsbaarheden liggen. Sommigen vinden het moeilijk om een gesprek te beginnen. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld gesprekskaarten."

Annemiek
Lees ook:
Annemiek ontdekte op haar 61ste dat ze autisme heeft: 'Lang geworsteld'

De dates zullen verspreid worden over twee tijdstippen, zodat het niet te druk wordt. "We zorgen voor een veilige omgeving en proberen alle stressfactoren weg te nemen, zoals drukte in een café. Mensen kunnen ook iemand meenemen bij wie ze zich vertrouwd voelen."

Vrijwilligers kunnen helpen

Daarnaast staan de vrijwilligers standby. "We zullen mensen die daar komen begeleiden met date. Wat zeg je en zeg je niet? We zullen ze helpen met de sociale interactie en alle gevoelens die daarbij komen kijken." Het kan dus goed dat de vrijwilligers even aan tafel schuiven bij de kandidaten die dat nodig hebben.

Wordt vervolgd?

Van IJzendoorn kijkt met gezonde spanning uit naar het evenement morgen. Of er meer van dit soort dagen zullen volgen? Animo blijkt er in elk geval voor te zijn, met die vijftig aanmeldingen. "Het voornemen is er zeker om door te gaan", zegt hij. "Voor nu is het ook nog een beetje afhankelijk van hoe het morgen gaat. Het is echt nog een oefenmoment."