Ga naar de inhoud
Krachtige oostenwind

Veerdiensten naar Waddeneilanden geschrapt vanwege lage waterstand: 'Uitzonderlijk'

Rederijen hebben vandaag afvaarten naar de Waddeneilanden geschrapt. Beeld © ANP

Door de harde wind zijn er vandaag veerdiensten geschrapt op de Waddenzee. Verschillende rederijen hebben afvaarten tot 20.00 uur geannuleerd, omdat het water te laag staat. Een lage waterstand door stormachtig weer, hoe kan dat?

"De meeste stormen in Nederland komen vanuit het westen of zuid-westen", zegt Harold van Waveren, strategisch adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat. Daarbij waait het water uit de Noordzee richting de rivieren en de Waddenzee. "Dan gaat het water hoger staan, dus dan krijg je te maken met hoge waterstanden."

Oostenwind

Maar vandaag is het precies andersom: er staat een oostenwind. "Vooral op de Wadden waait het heel hard, met windkracht 7 à 8", vertelt Nicolien Kroon, meteoroloog van Buienradar, aan Editie NL. "Die wind duwt als het ware het water uit de Waddenzee, richting Groot-Brittannië, de Noordzee op."

Waar
Lees ook:
Waar is Nederland? (Gelukkig wordt het weekend wat beter)

Daardoor staat het water in de Waddenzee bij een oostenwind lager dan normaal. Eb en vloed hebben daar op hun beurt ook weer invloed op. "Bij eb is de waterstand nóg lager", zegt Van Waveren. "Maar op dit moment is de situatie zo uitzonderlijk dat bij zowel eb als vloed het water te laag is om erop te kunnen varen. Dit komt maar eens in de tien jaar voor."

Herfstvakantie

De timing is extra slecht omdat voor regio noord vandaag de herfstvakantie begint, en voor het midden en zuiden van het land juist eindigt. "Dat zorgt voor extra drukte", zegt Van Waveren.

Volgens meteoroloog Kroon is het probleem gelukkig snel opgelost. "In de loop van de avond, rond de klok van acht, neemt de wind af en gaat die in een andere richting waaien. In de loop van de nacht hebben we qua waterstand het laagste punt bereikt. Dus morgenochtend is én de wind minder, én het waterpeil gaat omhoog."