Ga naar de inhoud
Zomerspelen 2028

Dit gymspel wordt misschien een olympische sport: 'Laagdrempelig, contactvrij en inclusief'

Ilja Tersteeg van Dominators Utrecht over Flag Football. Beeld © Editie NL

Naast honkbal, cricket, lacrosse en squash, stelt het organisatiecomité van de Olympische Spelen voor om ook 'flag football' toe te voegen aan het programma van de Zomerspelen in 2028. Sommige mensen weten misschien nog van de gymles wat de sport inhoudt, maar waarom is juist dit spel interessant op olympisch niveau?

Voor een potje flag football heb je nodig: twee teams met vijf spelers, 10 vlaggen (of lintjes), één bal en een goede conditie. Spelers van beide teams proberen de bal te bemachtigen en zo snel mogelijk naar het doel van de tegenpartij te rennen, zonder dat iemand onderweg hun vlag afpakt.

"Het is de light-versie van American Football", zegt Ilja Tersteeg van de Utrechtse American Footballclub Dominators. "Ik vind het zelf heel erg leuk en het wordt wereldwijd ook enorm veel gespeeld."

Hij gaat verder: "Als je kijkt naar de wereldkampioenschappen, zie je dat Denemarken, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Duitsland het steevast heel goed doen. Ook in Europa zijn er hele grote sterke competities. De sport is steeds populairder aan het worden en dat is precies de reden waarom het comité er serieus naar kijkt."

Snelle en 'hippe' sporten

Sportjournalist van NU.nl Rypke Bakker beaamt dat. "Het comité wil de Olympische Spelen aantrekkelijk maken voor de jeugd, de nieuwe generatie", zegt Bakker. "Daarom kijken ze ook naar de snellere en hippere sporten die voor hen interessant zijn."

Zo werd eerder skateboarden een olympische sport en hoort breakdancen er volgend jaar ook bij. Maar ook touwtrekken en duif schieten met echte duiven haalden eerder de selectie. 

Wereldrecord:
Lees ook:
Wereldrecord: Martijn (26) gaat dammen tegen 50 tegenstanders tegelijk

Dat het grote publiek misschien minder bekend is met flag football, is volgens Bakker niet erg. "Je ziet veel sporten waar bijvoorbeeld nooit een EK of WK van is geweest, maar die wel op de Spelen te zien zijn", gaat hij verder. En in het geval van flag football, worden er al internationale toernooien gespeeld.

Bovendien zou flag football volgens Bakker best een alternatief kunnen zijn voor rugby. "Het probleem met rugby is dat het tijdsintensief is", zegt de sportjournalist. "Daarom heb je alleen het WK rugby. Een olympisch toernooi duurt meestal zes weken terwijl je als rugbyspeler lang moet herstellen. Dat past niet in het schema van de Spelen."

Meer zichtbaarheid

Juist het feit dat flag football een gymspel is, maakt de sport volgens Tersteeg van de Dominators, bij uitstek geschikt om op olympisch niveau beoefend te worden. "Het past daar zo goed omdat het laagdrempelig, contactvrij en inclusief is", zegt Tersteeg.

"De basis is heel eenvoudig te leren", vervolgt hij. "We spelen het met jong en oud en man en vrouw door elkaar. Iedereen kan hier succesvol in zijn. Zichtbaarheid van de Olympische Spelen helpt om de sport verder te ontwikkelen."

Op 16 oktober wordt er gestemd over de officiële toelating.