Ga naar de inhoud
Rustgevend effect

Verzwaringsknuffels zouden helpen tegen stress, is dat echt zo?

Berdien de Witte verkoopt verzwaringsknuffels.

Bij een knuffel denk je waarschijnlijk aan een pluizig beest dat niet veel weegt. Maar tegenwoordig zijn er ook 'verzwaarde' varianten op de markt. Deze knuffels wegen soms wel een paar kilo en zouden daardoor een ontspannend effect hebben. Maar hoe werkt dat dan?

Een van de bedrijven die zich in Nederland op verzwaringsknuffels richt is DIQIE. "Ik wilde iets wilde doen voor kinderen om hun kwaliteit van leven te verbeteren", zegt oprichter Berdien de Witte, die naast knuffels ook verzwaarde vesten verkoopt. "Maar het moest wel iets zijn wat ze echt zouden gebruiken. Zo'n verzwaringsvest is heel zichtbaar dus dat is misschien niet prettig voor iedereen. Een knuffel ziet er gewoon uit zoals alle andere knuffels, maar is veel zwaarder. Hij kan mee naar bed, maar helpt ook overdag." 

Rustgevend effect

De knuffels zijn in eerste instantie bedoeld voor kinderen. "Ik richt me onder andere op kinderen met een 'label', om het zo maar even te noemen, maar ze zijn ook voor kinderen die het gewoon prettig vinden om soms wat rustiger te worden of zich veilig te voelen. Daarnaast zijn er ook volwassenen die het prettig vinden. Ikzelf bijvoorbeeld", lacht ze.

Verzwaarde producten

Naast verzwaarde knuffels bestaan er ook andere verzwaringsproducten die kunnen helpen bij het tot rust brengen van je brein. Zo is er een verzwaringsvest, een verzwaringskraag, een verzwaringsdeken en een wat kleinere schootdeken. Ze hebben allemaal dezelfde functie: hun gebruikers tot rust brengen.

Diepe druk stimulatie

Door het gewicht van de knuffel zou het stresshormoon afnemen. "Dat wordt ook wel diepe druk stimulatie genoemd", legt lichaamsgericht therapeut en coach Marlous de Boer uit. Ze maakt in haar dagelijkse werk veel gebruik van verzwaringsproducten. "Veel mensen met overprikkelingsklachten of trauma's hebben hier wat aan. Je ervaart namelijk een soort zachte druk en dat stimuleert het gevoel van veiligheid. Het kan daardoor een gunstig effect hebben om zo'n product te gebruiken."

"Er gebeurt dan fysiek iets met je lichaam", gaat ze verder. "Je ervaart de druk om het lijf. Er gaat een signaal naar je hersenen en naar je zenuwstelsel. Daar zijn twee takken: de activerende tak en de ontspanningstak. Als je die laatste activeert, gaat je hartslag omlaag, wordt je ademhaling rustig en ontspan je. Die werking kan zo'n verzwaringsknuffel of deken hebben op een persoon, van jong tot oud."

Hoewel De Witte van DIQIE zelf volledig gelooft in haar product, houdt ze een slag om de arm. "Ik ben natuurlijk geen arts", zegt De Witte. "Dus ik wil niet zeggen dat het op iedereen een positieve werking heeft, of dat het medische klachten áltijd verhelpt. Bij de een werkt het goed en bij de ander niet. Maar over het algemeen zijn de geluiden die ik hoor heel positief."

Volwassenen
Lees ook:
Volwassenen met een knuffel: 'Mijn partner moest er wel aan wennen'