Ga naar de inhoud
Stroopwafels en drop

Duitsers dol op Nederlandse markt: 'Dit kennen ze niet in Duitsland'

Groninger Marktendagen in 2022 Beeld © Groninger Marktendagen

Wie vandaag een blik op de weg werpt, ziet waarschijnlijk veel Duitse kentekens. Duitsers vieren vandaag namelijk de Tag der Deutschen Einheit, een feestdag. En dus steken onze oosterburen maar wat graag de grens over voor een dagje Nederland. Vooral de markten hier zijn populair onder Duitsers. Waarom eigenlijk?

Toeristen uit Duitsland zijn belangrijk voor de Nederlandse toerismesector. Vorig jaar bezochten bijna 6 miljoen Duitsers ons land. Ze leveren ook het meeste op, want ze geven ruim 3 miljard euro uit, zo meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Eerder dit jaar bleek al dat er nooit eerder zoveel Duitse toeristen naar Nederland kwamen. Hieronder zie je wat die Duitsers zo leuk vinden aan ons land: 

Nooit eerder zoveel Duitse toeristen in ons land: 'Holland ist schön'

01:32

Dit jaar verwacht het NBTC zo'n 7 miljoen Duitse toeristen. En die bezoeken dus graag een markt. Van de dagjestoeristen uit Duitsland bezoekt 18 procent een markt of braderie. Bij Belgische toeristen is dat bijvoorbeeld een stuk minder: 9 procent.

Groningen

Op de markt in Groningen spelen ze in op de populariteit van de Nederlandse markt onder Duitsers. Daar organiseren ze al jarenlang de Groninger Marktendag op 3 oktober, de Duitse feestdag, maar dit jaar wordt het aantal kraampjes flink opgeschaald. "Ze komen er graag op af", zegt Paul van Put van de Groninger Marktendag. "Ik verwacht dit jaar duizenden bezoekers uit Duitsland."

Daar is ook goed rekening mee gehouden bij de kraampjes zelf. "We hebben naast Nederlandstalige ook Duitstalige standhouders", zegt Van Put tegen Editie NL.

Nederlands karakter

Maar het is juist het Nederlandse karakter van de markt dat Duitsers zo leuk vinden, vertelt Anouk Ellen Susan. Zij is auteur van LEKKER anders, een boek over cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland. Susan is expert op het gebied van de Duits-Nederlandse cultuur. "De markten in Nederland zijn anders dan in Duitsland en dat spreekt ontzettend aan."

Massatoerisme
Lees ook:
Massatoerisme in Giethoorn is verleden tijd: waar zijn ze gebleven?

"Er zijn andere producten, andere smaken en het is soms wat creatiever", gaat Susan verder. "Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."

'Lievelingsburen'

Dat betekent niet dat de Duitse markten niks leuks te bieden hebben – het is natuurlijk maar net wat je gewend bent. "Andersom bezoeken Nederlanders Duitsland weer graag vanwege de grote kerstmarkten", zegt Susan. "We zijn elkaars lievelingsburen."